Пунта Мара икономическите мерки срещу COVID – 19

Пунта Мара икономическите мерки срещу COVID – 19

Разрастващата се пандемия от коронавирус кара все повече икономисти да прогнозират икономическите щети. Една след друга държавите с големи икономики чертаят мерки, с които да се преборят с последствията от кризата като подкрепят бизнеса и гражданите си. Съвсем открито вече се говори за световна рецесия, при това по-голяма от финансовата криза през 2007-2009 г.

Мерки във вторник обяви и българското правителство. Както си му е редът, то първо се поослуша дали няма да може да се мине и без тях. Пред угрозата на постоянни сравнение с действията на сходни на България страни като Гърция, Румъния и Сърбия правителството на Бойко Борисов обяви своите икономически мерки.

За адресати бяха номинирани, както бизнеса, така и гражданите. В резултат – първите оценки от бизнеса са, че мерките са напълно неадекватни и недостатъчни.

COVID-19 може да се задържа върху повърхности с дни и да заразява

Стратегията

Цялото поведение на правителството по справяне с икономическите последствия от коронавирус могат да бъдат олицетворени с един цитат на вицепремиера Томислав Дончев. В отговор на въпрос дали мерките са адекватни и достатъчни в интервю за Нова ТВ Дончев отговори кратко: „Вижте, минали са само десет дни от извънредното положение, нека да изчакаме“.

Това ясно показва, че стратегията на българското правителство не е да изпреварва кризата, а да потушава пожари, които ще възникнат след нея. Човек би казал, че е въпрос на обикновен управленски капацитет.

Поведението на управляващите сега не се различава особено от поведението им преди разрастването на пандемията от коронавирус.

С две думи – насочени са главно за хората пред телевизорите и са почти безполезни за адресатите си. Българското правителство сега е във фазата на „Кризата (коронавирусът) няма да дойде до България“. Колкото успяха да се справят с недопускането на заразата, толкова ще успеят и с икономическите последици.

Мерките на правителството бяха анонсирани от премиера Борисов като „Държавата дава 4.5 млрд. лв. за борбата с коронавируса“. Подобно представяне е най-малкото невярно. Но то изпълни своята мисията, защото тази цифра се завъртя през държавните и приближените до управлението медии.

„Правителството отпуска 4,5 млрд. лева за икономически мерки при борбата за коронавируса“, събщи БТА.

„Правителството с икономически мерки за 4,5 млрд. лв. за борба с коронавируса“, обяви БНР.

„Спешни мерки за спасяване на икономиката – държавата отпуска 4 милиарда и 500 млн. лв.“, пише сайтът на БНТ.

Мерките

Реалността за т.нар. мерки обаче е малко по-различна. Около 1 млрд. лв. държавата е готова да отдели за поемане на 60% от брутната заплата на работещ в засегнат сектор. Останалите 40% и осигуровките остават за сметка на работодателите, което и вече беше определено от бизнес организации като неефективна мярка. Допълните условия предприятията да се ангажират да задържат работниците поне 3 месеца след края на подкрепата от държавата и да не участват в европейски проекти свежда тази мярка до много ниски стойности на изпълнимост и полезност.

С 500 млн. лв. ще се капитализира Българската банка за развитие за портфейлни гаранции към търговските банки. Тук има промяна от първоначалната стратегия сумата да бъде за дялови инвестиции.

В последните месеци този механизъм се превърна в начин държавата да подкрепя закъсалите бизнеси на близки до управлението олигарси. Очевидно страхът на Борисов да не бъде свързана мярката сега с подобни операции е наложил промяна в подхода.

Според сметките на правителството с тези 500 млн. лв. бизнесът ще може да изтегли кредити за 2.5 млрд. лв., което е калкулирано в мерките за достигане на сумата от 4.5 млрд. лв.

Общо 200 млн. лв. през ББР ще бъдат насочени към търговските банки за безлихвени, гарантирани потребителски кредити в размер до 1500 лв. Това е мярката към работещите, които са в неплатен отпуск.

Заради отлагането на данък печалба бюджетът няма да получи през следващите три месеца 600 млн. лв. Това също е калкулирано в общия пакет мерки от 4.5 млрд. лв.

Единствените истински пари, които ще достигнат до работещите са допълнителни възнаграждения на хората, „които воюват на първа линия“ – медицински работници, военни и полицаи. За тях ще са нужни допълнителни 500 млн. лв.

Забележително е, че сред пакета мерки се нарежда и отпускането на великденски надбавки на пенсионерите с ниски доход. За тях се заделят 50 млн. лв., което е стандартна практика години наред.

 

Категории Акцент, Икономика, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio