Коронавирусът е открит на круизен кораб 17 дни след евакуацията на пътниците

Коронавирусът е открит на круизен кораб 17 дни след евакуацията на пътниците

Доклад на американската здравна организация Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показва, че коронавирусът може живее на повърхности повече от две седмици.

Според CDC следи от COVID-19 са намерени на повърхности в каютите на заразени пътници на круизния кораб Diamond Princess 17 дни след като пасажерите са ги напуснали. Кабините все още не били дезинфекцирани.
Въпреки че данните не показват дали предаването е станало от повърхности, докладът CDC препоръчва това да се проучи допълнително.

„Точно както комарите разпространяват малария, круизните кораби разпространяват коронавирус“, коментира бившият директор на CDC д-р Том Фриден USA TODAY във вторник.

Докладът изследва случаите на борда на няколко круизни кораба, включително Diamond Princess и Grand Princess. На корабите имаше повече от 800 случая на COVID-19, които доведоха до 10 смъртни случая.
CDC установи, че някои пътници на Diamond Princess са пренесли болестта преди карантината и са пренеси инфекциите на екипажа и други пътници преди зараза да достигне своя пик. А 17.9% от тези, които са идентифицирани като заразени, никога не са проявили симптоми. Това е и причината според CDC за високия процент на зараза сред пътниците и екипажа на кораба.

Що се отнася до Grand Princess членовете на екипажа вероятно са се заразили при първото плаване на кораба (от 11 до 21 февруари, когато плава обратно към Сан Франциско), след което на второто са предали болестта на пътниците.
Между 3 февруари и 13 март, САЩ потвърдиха около 200 случая на COVID-19 от върнати круизни пътници. Най-малко 15 щата са докладвали случаи, свързани с пътуване с круиз до CDC.

Основните круизни линии спряха операциите си до и от пристанищата на на фона на продължаващата криза в началото на този месец.

Можеше ли това да стане по-рано? „Имаше загриженост за икономическото въздействие върху круизната индустрия, което попречи на това да се извърши“, каза Фриден. „Не винаги има конфликти между общественото здравеопазване и икономиката, но тук наистина имаше такова“, добави той.

 

Категории Акцент-2, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio