Справяне с коронавируса: Стратегията “Чук и танц”

Американският опит

Справяне с коронавируса: Стратегията “Чук и танц”

Как може да изглеждат следващите 18 месеца , ако лидерите ни осигурят достатъчно време

 

Тази статия на американския учен Томас Пуейо е продължение на предишната статия от същия автор  “Коронавирус: Защо трябва да действаме незабавно”, която има над 40 милиона прегледа и е преведена над 30 езика.

Авторът изрично е подчертал, че „ако сте експерт в тази област и искате да критикувате или одобрявате статията или част от нейните части, не се колебайте да оставите лична бележка под оригиналната статия или контекстуално и аз ще отговоря или ще се обърна към нея. Тук е линк към превода. (Превод: Борислав Мишев, algarra@mail.bg)

Текстът е дълъг (четене около 30 мин.), но дава интересни идеи и отговори на въпроси, които се отнасят не само до американската здравна система и общество. В моменти на кризи хората хората си приличат.

Обобщение на статията: Въведените днес строги мерки срещу коронавируса трябва да продължат само няколко седмици, като след това не трябвало да има голям пик на инфекцията и всичко това може да се направи на разумни за обществото цена, като междувременно се спасят милиони животи. Ако не предприемем тези мерки, милиони ще бъдат заразени, много от тях ще умрат, заедно с всеки друг, който не е заразен с вируса, но се нуждае от интензивни грижи, защото здравната система ще се срине.

В рамките на само една седмица страните по света преминаха от: “Коронавирусът не е нещо чак толкова страшно” до обявяването на извънредно положение. И все пак много от страните все още не правят достатъчно. Защо?

Всяка държава си задава един и същ въпрос: Как трябва да отговорим? Отговорът не е очевиден за тях.

Някои държави, като Франция, Испания или Филипините, започнаха да въвеждат строги мерки. Други, като САЩ, Великобритания, Швейцария или Холандия, се мотаят, и колебливо започват с мерки за социално дистанциране.

Ето какво ще разгледаме днес, отново с много диаграми, данни и модели с много източници:

1. Каква е текущата ситуация?

2. Какви опции имаме?

3. Какво е единственото нещо което има значение: Времето

4. Как изглежда добрата стратегия за борба с коронавируса?

5. Как трябва да мислим за икономическите и социалните последствия?

В текста има графики, които онагледяват разпространението и справянето с коронавируса по света.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio