Кои маски за лицето каква защита дават срещу COVID-19

Кои маски за лицето каква защита дават срещу COVID-19

Кои маски за лицето каква защита дават? Това е един от най-честите потребителски въпроси в условията на заплаха от коронавирус COVID-19. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) дава донякъде отгвор на въпроса като публикува разяснения за личните предпазни средства.

Има еврорегламент от 2016 г., който определя какви трябва да са маските за защита на дихателните пътища.Това са изделия с най-високата степен на защита – категория III, т.е. те са животоспасяващи. Те трябва да отговарят на стандарт EN 149:2001 + A1:2009 за „филтриращи полумаски за защита от частици“, посочват от ДАМТН. Полумаски са, защото покриват лицето частично – от носа до под брадичката.Те могат да бъдат за еднократна употреба и за многократна такава.

Пазарът показва, че производителите на тези ЛПС имат различни решения за полумаски, предпазващи от малки частици, какъвто е и коронавирус COVID-19, обясняват от агенцията. В това число попадат полумаски от типа FFP, които са с или без клапа – като на снимките по-долу:

Световната здравна организация е изследвала размера на коронавируса и експертите са преценили, че в случая е полезно да се ползват предпазни средства от следните класове:

маски от тип FFP1, които филтрират 50 % външния въздух

маски от тип FFP2, които филтрират 92 % външния въздух

маски от тип FFP3, които филтрират 98 % външния въздух.

От ДАМТН уточняват, че 100 % филтриране е невъзможно, тъй като дори при най-плътно поставяне на полумаската върху лицето винаги има някакво „подсмукване“ на въздух.

Маските, които съответстват на изискванията на ЕС, трябва да бъдат обозначени по следния примерен начин: Филтрираща полумаска за защита от частици EN 149:2001 FFP1“. EN 149 е евростандартът, 2001 е годината на публикуването му, FFP1 е класът на изделието.

Тези лични предпазни средства (ЛПС) са минали всички специални процедури на изпитване. Това се обозначава със СЕ. Маските трябва да са придружени с инструкция за употреба на български език. Освен това трябва да притежават Европейски образец на Декларацията за съответствие (ЕОДС) и тя да е достъпна за потребителя.

В инструкцията производителят е длъжен да обясни как се поставя и носи полумаската и как се съхранява и почиства – ако е за многократна употреба. Задължително е да се вижда срокът на годност.

 

Категории Акцент, Общество, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio