Президентът налага вето върху Закона за извънредното положение

Президентът налага вето върху Закона за извънредното положение

Президентът Румен Радев обяви, че налага вето на приетия от Народното събрание спешно в петък Закон за извънредното положение. Той се аргументира, че текстове в него дават възможности на правителството да има безконтролна власт, без то да има нужния кредит на доверие.

„Липсата на кадри и оборудване в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и кризата“, аргументира се президентът. Според Радев законът създава и условия на автоцензура. „Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура, и то в условието на динамична проява на разбирането ни за пандемията и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. По-важно – това ограничение остава и след изтичането на извънредното положение“, аргументира се президентът.

Президентът посочи, че не приема и текстовете, които предвиждат държавна регулация на цените, като вариант за борба със спекулата. Държавният глава е против и разширените права на армията. Радев даде да се разбере, че е и против блокадите на градовете.

Категории Акцент

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio