COVID-19 може да се задържа върху повърхности с дни и да заразява

COVID-19 може да се задържа върху повърхности с дни и да заразява

Коронавирусът SARS-CoV-2, повече популярен с името на щама COVID-19 е способен да заразява след часове наред престой във въздуха и дни наред, когато се закрепи върху повърхности.

Това предупреждават екип вирусолози от САЩ в публикация в научното списание New England Journal of Medicine, цитирана от българското издание „Дневник“. Вирусологът Нелтие ван Дормален от американския Национален здравен институт (NIAID) и колегите ѝ от Rocky Mountain Laboratories твърдят, че първи тестове със SARS-CoV-2 са показали, че той се задържа върху картон до 24 часа, а върху повърхности от пластмаса и неръждаема стомана – до 2-3 дни. Изводите им са публикувани тази нощ и сред тях е често цитираният, че във въздуха коронавирусът може да се задържи до 3 часа.

COVID-19 може да се разнася от вентилация без филтри часове наред из работни и жилищни помещения, а дни наред да се задържа върху дръжки на врати, работни плотове и пластмасови и хартиени опаковки.

Според изследването в капчици във въздуха след 66 минути броят на вирусите намалява наполовина. След още час и 6 минути губят жизненост още една четвърт, но все пак в следващия час 25% вируси SARS-CoV-2 ще продължат да заразяват. След 3 часа в капчиците все пак остават още 12.5%.

Върху неръждаема стомана „полуразпадът“ е 5 часа и 38 минути, върху пластмаса – 6 часа и 49 минути.

Данните за повърхности от картон не са достатъчно категорични, казват авторите, но посочват като ориентировъчна продължителност 3 часа и половина за намаляване с 50% на SARS-CoV-2.

Повърхностите от мед се оказват най-враждебни сред използваните за тестове – върху тях половината коронавируси губят активност след 46 минути.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio