Пунта Мара подготовката за COVID – 19

Пунта Мара подготовката за COVID – 19

Коронавирусът е в България. Това е толкова естествена случка, че едва ли трябва да й се обръща кой знае какво внимание. В глобалния свят, в който свободното движение на стоки и слуги е издигнато в култ, пренасянето на една зараза е елементарен процес. Просто е въпрос на време. Именно времето е най-ценният актив, който малките затворени икономики като България имат.

България беше сред последните страни в Европа, които установиха положителен тест за коронавирус на свои граждани. Главно с дейното участие на управляващите темата обаче беше обстойно дъвкана в последните поне две седмици.

Сега е редно да оценим как България се подготви за заразата. Хронологията:

  1. На 24 февруари Бойко Борисов свика Съвета по сигурността при премиера на извънредно заседание. Причината беше обявена като „Разпространението на коронавирус“. На заседанието беше решено да се сформира специален Оперативен щаб за борба с вируса.
  2. Ден по-късно на територията на Летище София и на Военно-медицинска академия се провежда демонстрация как се реагира в случай на зараза.
  3. На 28 февруари Министерски съвет решава да деблокира 100 000 литра спирт от държавния резерв „заради презапасяването“. В медиите се появяват първи сигнали, че в аптеките има недостиг на предпазни маски.
  4. В продължение на две седмици всеки ден два пъти дневно председателят на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски от ВМА съобщава, че в България няма пациенти с коронавирус.
  5. На 7 март са установени първите положителни проби за коронавирус в България. Това не са хора, които пристигат от чужбина, а са стационарно лекувани болни в Плевен и Габрово.
  6. Ден по-късно се установява и заболяване при медицинско лице.
  7. В медицинските заведения има недостиг на защитни средства.
  8. На ново извънредно заседание Министерски съвет решава държавата да възложи на български фирми да започнат производството на защитно облекло за медицинските заведения, както и на предпазни маски.
  9. Правителството забранява провеждането на „културни“ мероприятия на закрито – театри, киносалони, опера затварят врати. Големите търговски обекти остават отворени.
  10. Медицинските заведения със заразени пациенти са поставени под карантина и затворени. Това прави невъзможен достъпа до лечение в тях на пациенти с други заболявания.

 

Хронологията говори само за едно. Че подобно на други кризисни ситуации действията в България са внезапни, необмислени. Няма изготвени протоколи за действие. Или те не се спазват. Издават се някакви разпоредби, които са ненужни и неработещи.

Така например цялото внимание беше съсредоточено в летищата и особено Летище София. Докато накрая болните от коронавирус се оказаха кротко лежащи си в болници в провинцията.

И този път всичката пара на държавната машина отиде в свирката. Беше много важно за пред телевизионните камери да се показват специални линейки, които ще закарат болните от Летище София до ВМА. Но никой не помисли дали болниците извън София имат защитни облекла за медиците си. Едва след появата на заразата държавата в авариен режим се задейства да търси доставчици на защитни облекла и маски. А за изготвянето им се оказа, че ще са необходими месеци. Когато вече най-вероятно няма да трябват.

Снимка: gospodari.com

Категории Акцент, Акцент-2, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio