Българската част от „Турски поток“ ще се строи от руски фирми

Българската част от „Турски поток“ ще се строи от руски фирми

Строежът на българската част от газопровода „Турски поток“ ще бъде поет от руски фирми. Новината беше разпространена първо от сръбски медии. Според сайта Politika регистрираната в Белград руска фирма IDC (Infrastructure Development and Construction), която изгради отсечката на „Турски поток“ през Сърбия, ще бъде наета и за българския участък от газопровода. По договор строителството на газопровода в България е задача на саудитския консорциум „Аркад“. Проектът се финансира от „Булгартраснгаз“ и струва над 1.1 млрд. евро, а връщането на инвестицията е предвидено да се случи в пълен размер след 20 години.

Държавната „Булгартраснгаз“ коментира, че не е уведомявана за привличане на подизпълнители за извършване на дейности по изпълнението на договора за изграждането на „Балкански поток“.

Според източниците на сръбската медия, IDC е получила разрешение от изпълнителя на проекта в България „Аркад“ да е подизпълнител на „Турски поток“. Руската компания ще изгради над 100 км газопровод през България, от границата със Сърбия. Тя ще използва машините, с които е работила по сръбския участък, както и част от работниците, които имат опит в такива големи проекти. Те ще подготвят земята, ще монтират и заваряват тръбопровода. Така че това е цялостна услуга, казва източникът пред Politika. Според него работата трябва да започне през март.

Според изданието информацията се потвърждава от думите на директора на сръбската държавна компания „Сърбиягаз“ Душан Баятович, който преди месец каза, че обмисля да предложи помощ на България за завършване на тръбопровода. Тогава той каза, че Сърбия може да участва в строителството в България с някои машини и заварчици, така че първата част от проекта (308 километра) да бъде финализирана възможно най-скоро и Сърбия да може да се присъедини към системата за получаване на газ от „Турски поток“.

От държавната компания „Булгартрансгаз“ побързаха да изпратят позиция, че не са уведомени  за привличане на подизпълнители за извършване на дейности по изпълнението на договора. „Съгласно българското законодателство, отговорността за начина на изпълнение на обекта е изцяло на изпълнителя по договора, както по отношение на осигуряването на пълния обем от доставки на оборудване и материали, така и по отношение на извършване на строителните дейности“, пишат от държавната компания.

В позицията се добавя, че възложителят в лицето на „Булгартрансгаз“ няма право да влияе върху организацията на изпълнението, създадена от Обединение „Консорциум Аркад“. От позицията на държавния преносен оператор не става ясно дали според подписаният през септември 2019 г. договор изпълнителят има право да избира самостоятелно подизпълнители и дали дружеството трябва да уведомява възложителя за това.

Руската връзка с изпълнението на т.нар. „Балкански поток“ в България започна още преди официалното му стартиране. През февруари 2019 г. руското издание РБК излезе с информация, че компанията на руския металургичен магнат Дмитрий Пумпянский „Трубная металлургическая компания” (ТМК) ще спечели търга за изграждането на газопровода „Турски поток” през България.

През месец май „Булгартрансгаз“ заяви, че ще смени строителя на проекта, тъй като Обединение „Консорциум Аркад“ не е представил необходимите документи в определения в поръчката срок – 16 май. Държавното дружество реши, че ще възложи на втория в класирането в обществената поръчка – „Консорциум-Газово развитие и разширение в България“ да изгради проекта. С това бързо решение отново се даде основание да се говори за „руска връзка“. Всъщност, останалият на второ място консорциум се спрягаше като сигурен победител още преди да бяха отворени офертите за обществената поръчка, тъй като през него прозират руски интереси. В него влизаха „Консорцио Варна 1“ (учредено от „Бонатти“ С.п.А и „Макс Щрайхер“ С.п.А) и „Комплишънс дивелъпмънт“ С.А.Р.Л- клон България. Но предложената цена беше с 30% по-висока от тази на „Аркад“ и саудитско-италианското обединение спечели.

„Комплишънс дивелъпмънт“ С.А.Р.Л е свързана с компанията на руския металургичен магнат Дмитрий Пумпянский „Трубная металлургическая компания” (ТМК). Сегашният зам.-генерален директор по развитието на ТМК е Владимир Шматович, който преди години е бил директор и в „Комплишънс дивелъпмънт“ С.А.Р.Л.

„Аркад“ обаче подаде жалба в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) и тя отмени решението на „Булгартрнсгаз“ за смяна на изпълнителя, определяйки го за „незаконосъобразно“.

Друга руска връзка се появи още през април 2019 г., когато от протокола на офертата на „Аркад“ стана ясно, че тръбите за газопровода, ще бъдат произведени от руския „Челябински тръбопрокатен завод“.

Така през септември „Булгартраснгаз“ най-накрая подписа договора със саудитската компания. И тогава обаче останаха съмнения, че в проекта има руски интереси. Те прозряха и от думите на премиера Бойко Борисов, който присъстваше на подписването на договора и заяви „проведоха се много срещи, включително и с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия“.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio