Испания разследва Борисов за пране на пари

Испания разследва Борисов за пране на пари

Каталунската полиция „Мосос д’Ескуадра“ и Антикорупционната прокуратура на Испания разследват дали българският премиер Бойко Борисов е свързан със заговор за „международно пране на пари“ с крайна дестинация в Барселона. Това пише испанското издание “Ел Периодико“ като разследване на заключения от доклад на каталунската полиция, според който в сигнала има „признаци за истинност“. Според доклада на „Мосос д’Ескуадра“ фактите сочат „съществуването на престъпна организация“.

Както жалбата, така и разследванията, до които „Ел Периодико“ е имал достъп, установяват, че бенефициентът на предполагаемия заговор за пране на пари е Борислава Йовчева, български ексмодел, която има предполагаема връзка с Борисов. Йовчева и баща й, бивш електротехник, са били част от две компании със седалище в Барселона: Numin Invest SL и EMA BGS SL, които са получили над 5 млн. евро от 2013 г., според каталуснката полиция. Тези суми идват от „физически лица, които не пребивават в Испания“.

На 20 март 2019 г. „Мосос д’Ескуадра“ получи жалба от българското гражданско сдружение БОЕЦ, в което се съобщава предполагаемият заговор. В жалбата се твърди, че Йовчева и семейството й живеят в луксозна вила и влияят на предполагаемата му връзка с премиера.

Служители от Агенцията за икономически престъпления са наблюдавали и заснели вилата, разположена в жилищен район на Esplugues de Llobregat с „частна охрана и модерни системи за наблюдение“. Разследването установи, че имотът е закупен за три милиона евро през 2013 г. Къщата, с басейн, е на името на Numin Invest S.L, една от двете компании, които се разследват от каталунската полиция и прокуратурата.

Между януари и юни 2013 г. бившият модел е единственият управител на тази компания, която има капитал от 3000 евро. Оттогава тази длъжност е зает от баща й Георги Йовчев. Разследващите са открили и съществуването на втора компания: EMA BGS SL, собственик на луксозен магазин за дрехи на Paseo de Gràcia. Тази компания получи инжекции от поне 2 300 000 евро според Mossos от друга компания в данъчния рай на Кипър. EMA BGS SL, в която са участвали и бившият модел и баща й, е базирана във вилата, в която е живяло семейството.

Бащата е пребивавал и е регистриран в къщата, заедно със съпругата, дъщеря си и внучката си, родена през 2012 г. Мосос подчертава в своите доклади, че единственият законен настойник на детето е Борислава Йовчева. Документацията не съдържа друг родител.

Жалбата, която породи разследванията, показва, че българският премиер може би е имал сантиментална връзка с бившия модел. Той отрече това за телевизия „Евроком“. След като научи за разследването, открито в Барселона на 13 февруари, „Ел Периодико“ изпрати въпросник по случая в кабинета на Борисов, без да получи отговор.

„Мосос д’Ескуадра“  са прегледали отчетите за доходите на Борисов, за да проверят дали според това, което е декларирал в касата на страната си, той би могъл да отговори за инвестициите, открити в тези две компании. Изводът е, че въз основа на декларирания доход не би било възможно.

След година на проучвания каталунската полиция заключава, че са направени инвестиции в Каталуния, които надхвърлят 5 милиона евро. Парите са пристигнали в Испания с помощта на двете разследвани компании. Агентите не са намерили данни в подкрепа на това, че ексмоделът и баща й имат законни доходи, способни да покрият начина им на живот. В своите доклади пред Антикорупционната прокуратура те припомнят, че жалбата сочи, че парите „биха били свързани с недекларирани средства от висши служители на българското правителство“, наред с други и Борисов.

Поради тази причина от Мосос са поискали от прокуратурата за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации, сейфовете, кредитните карти, чекирането на касите и други банкови данни на Борислава Йовчева, баща й и още петима души.

В края на 2015 г. в България бяха излъчени записи на разговор, между председателя на Софийския градски съд Владимира Янева и друга магистратка Румяна Ченалова. В записите се чува как съдия Янева коментира няколко случая на корупция, злоупотреба с власт и влиянието, което политиците оказват върху българското правосъдие. Споменава се и съществуването на „къща в Барселона“, която премиерът Борисов би купил, за да настани „любовница“.

Категории Акцент, Акцент-2, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio