Правосъдното министерство днес изпраща молба в ОАЕ за екстрадиция на Васил Божков

Правосъдното министерство днес изпраща молба в ОАЕ за екстрадиция на Васил Божков

 

Днес се очаква Министерството на правосъдието да изпрати молбата за екстрадиция на Васил Божков в Обединените арабски емирства. Документът е над 200 страници, преведени на арабски.

В неделя се появи информация, че бизнесменът е бил освободен от ареста. Според публикациите на Божков му е изменена мярката за неотклонение, докато трае делото му за екстрадиция. Той е с отнет паспорт и забрана да напуска Обединените арабски емирства. Това стана причина посланикът на България Богдан Коларов да отправи спешно запитване към властите в Обединените арабски емирства дали бизнесменът наистина е на свобода.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че Българската държава не е уведомявана официално дали обвиняемият Васил Божков е бил настанен в Центъра за задържане в Абу Даби. Дори за прокуратурата е изненада, че той е бил в ареста повече от 2 седмици, защото практиката в такива държави е да се отнема само паспорта. По думите й това дали той е освободен от ареста, няма нищо общо с молбата за екстрадиция.

Васил Божков е с 11 повдигнати обвинения – за ръководене на организирана престъпна група, за принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба, за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности. Бизнесменът е разследван и за убийства, принуди и изнасилвания. Преди дни стана ясно, че Божков се е обърнал към руските си партньори за съдействие и за застъпничество пред местните съдебни власти в Обединените арабски емирства, за да бъде освободен от ареста.

Главният прокурор Иван Гешев коментира пред Нова тв:

„За нас учудващото е, че той беше задържан. В тези страни няма практика да бъдат задържани милиардери. Обикновено им се взема паспортът и им се забранява да напускат страната.“

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio