Шефът на руското разузнаване в ОАЕ вероятно е лобирал за освобождаване на Божков

Шефът на руското разузнаване в ОАЕ вероятно е лобирал за освобождаване на Божков

 

Началникът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин е посетил Обединените арабски емирства на 10 февруари и се е срещнал с лидера на страната шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, информира местната информационната агенция Emirates News Agency.

 

Шейхът е обсъдил с госта и неговата делегация средства за подпомагане на двустранните отношения. На срещата са присъствали и други висши представители на ОАЕ.

Новината се появява едновременно с информацията, че българският хазартен бос Васил Божков е бил посетен от руски граждани в ареста в Абу Даби и е потърсил тяхното съдействие за освобождаването си. Информацията бе разпространена от БНТ и БГНЕС, които се позовават на оперативна информация от български служби.

Според БНТ, по данни на службите, Божков е бил посетен от руски граждани преди срещите на ръководителите на разузнаването с лидерите на ОАЕ, а Нарижкин вероятно е повдигнал въпроса за задържането на българския бизнесмен пред своите домакини.

Бизнесменът Васил Божков, който от две седмици е задържан в Абу Даби, е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно, съобщава БНТ.

До момента няма информация дали ОАЕ са готови да изпълнят искането на руските партньори на Божков.

Спрямо Васил Божков са повдигнати още обвинения – за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по установения ред. По този начин обвиненията срещу бизнесмена, който е арестуван в ОАЕ, стават 11. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде БГНЕС.

И към настоящия момент продължава да се извършва преводът на молбата за екстрадиция, която, по думите на Милева, надвишава над 200 страници, от български на арабски език. „До края на седмицата прокуратурата ще изпрати материалите към Министерство на правосъдието, които от своя страна незабавно ще ги изпратят на ОАЕ“, каза тя.

 

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio