Гешев нареди на ДАНС пълна проверка на цялата приватизация

Гешев нареди на ДАНС пълна проверка на цялата приватизация

Щяло да има досъдебни производство, а където е изтекла давността, обществото ще научи за престъпленията

 

Главният прокурор Иван Гешев нареди на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства, съобщава държавното обвинение.

Това идва след като ДАНС вече проверява по нареждане на прокуратурата язовирите, офшорните сметки и имотите зад граница на политиците и магистратите и какво ли още не, но от което и до момента нищо не е произлязло. Гешев е поредният от последните няколко главни прокурори, които обявяват проверка на приватизацията в България.

„Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор. ДАНС следва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка следва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение“, съобщава сега държавното обвинение.

Проверяващите трябвало да установят как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

В обхвата на проверката трябвало да бъде извършен и анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

Там, където има данни за престъпления по линия на приватизационните сделки, ще бъдат образувани досъдебни производства. А ако има изтекла давност, обществеността ще бъде информирана за целия приватизационен процес и нанесените щети от нея. Това заяви по-късно на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от БГНЕС.

Милева добави още, че в обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

„Подкрепяме това действие, защото откакто сме в парламента, непрекъснато поставяме въпроса за това, че държавата беше ограбена по варварски начин. И сега всички тези, които ограбиха държавата, непрекъснато говорят за бедните, за това, че пенсиите и заплатите не били достатъчно високи. И ако те внесат поправка в закона за давността, аз лично ще го подкрепя”, каза Красимир Велчев от ГЕРБ.

„Поздравяваме главния прокурор за тази инициатива. Дано най-накрая истината за прехода да излезе наяве. Проверката да бъде всеобхватна, да има справедливост и да се носи отговорност”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Най-сетне свеж вятър да повее откъм прокуратурата. Поздравления, адмирации! Смятам, че на всички ни се иска да се постигне нещо и да се изнесе истината за тези престъпни приватизации, които са извършвани в годините в угода на политически поддръжници”, каза председателят на НФСБ Валери Симеонов.

„Приветстваме идеята на прокуратурата да направи преглед на целия период на приватизация, който се състоя в страната”, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio