Гешев пише до ЕС, че Белград не ни връща Цветан Василев

Гешев пише до ЕС, че Белград не ни връща Цветан Василев

 

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които ги сезира за изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на бившия собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев.

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на Република Сърбия по този конкретен случай поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, пише в писмото на главния прокурор.

Гешев напомня, че са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти на първоначалната молба и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на Василев.

„Писмото на Иван Гешев е с копие до председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури“, се казва в съобщението до медиите. Главният прокурор припомня, че по отношение на процедурите за предаване на издирвани за престъпления лица съгласно европейски заповеди за арест се прилагат сроковете до 3 месеца.

Иван Гешев изпрати писмо и до Висшия съд в Белград, Сърбия, в което изразява недоумение от забавянето на решението. Той определя обвинението срещу Цветан Василев по делото КТБ „без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни“.

Делото КТБ е в съдебна фаза, защитата на Цветан Василев за пореден път поиска той да бъде разпитан дистанционно, чака се думата на съда. Василев беше поискал да даде показания още в хода на досъдебното производство, но прокуратурата отказа.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio