Изземват вещи от колекцията на Васил Божков

Изземват вещи от колекцията на Васил Божков

Вещи лица, прокурори и реставратори влязоха в офиса на “Нове холдинг”, за да изземат вещи от колекцията на Васил Божков, предаде БГНЕС. От дома на Божков също са иззети ценни картини и експонати.

Миналата седмица стана ясно, че предметите от колекцията на Васил Божков ще бъдат иззети в присъствието на най-добрите експерти в България, съобщи тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Коментарът бе по повод възмущение на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, че разследващите са се опитали да конфискуват колекцията на свързаната с Васил Божков фондация „Тракия“ в чували. По-рано през седмицата от Фондация “Тракия” оповестиха съобщение до медиите, в което изразиха възмущението си от опита на разследващите органи да изземат ценни експонати от колекцията, като ги събират в чували и кашони.

Пред БНТ Александър Трайков, директор „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерството на културата заяви, че „категорично към момента няма разпореждания да се изнасят предмети от колекцията на Васил Божков“.

„В момента се правят огледи, описи, стая по стая. Участват четирима експерти от Министерството на културата, които са разпределени по обектите и следят за нормалното протичане на работата“, съобщи Трайков.

Той посочи, че са изнесени няколко картини и са в момента в Националната художествена галерия за експертизи. „Нищо друго не е изнесено“, подчерта Трайков.

Миналата седмица разследващите се отказаха от конфискация, след като реставраторът проф. Веселина Фотева, която се грижи за колекцията на Божков, обяви, че разследващите са се опитали да натъпчат ценните предмети в чували и кашони. По думите ѝ това може да ги повреди фатално. Часове по-късно от фондация „Тракия“ на бизнесмена излязоха с позиция, в която заявиха, че изземването е варварско.

Министърът на културата Боил Банов от своя страна заяви, че държавата подхожда отговорно. Към момента не е ясно каква част от колекцията ще бъде иззета.

Смята се, че Божков притежава около 3000 старинни предмета. Те ще бъдат съхранявани в Националния исторически музей. Миналата седмица оттам заявиха, че са получили прокурорско постановление за изземването и имат къде да съхраняват ценностите.

Колекцията от антики на Васил Божков е най-добрата колекция на антична торевтика (изкуството на релефна изработка от метал) в света, заяви пред БНТ тракологът проф. Иван Маразов. Той обясни, че в нея има повече ритони, отколкото във всички световни музеи.

„Смятам, че изучаването ѝ и нейното място в световния научен оборот е изключително голямо. Примерно, тъй като аз се занимавах известно време с тази колекция, много мои колеги от чужбина поискаха да им пратя снимки, за да могат да се позоват на това, което са чели. Мисля, че една от основните грижи на държавата е да запази тази колекция. Тя не бива нито да се разпръсква, нито да се разпродава по мое убеждение. Трябва да остане като една от най-забележителните сбирки в българската музейна практика“, заяви Маразов.

Прибирането на ценните предмети започна още преди да е потвърдено, че бизнесменът е арестуван в Обединените арабски емирства. За задържането му съобщи главният прокурор Иван Гешев миналия петък с уточнението, че информацията е „неофициална“. Дни по-късно той каза, че вече има и официално потвърждение.

Гешев твърди, че българската държава ще поиска екстрадицията на Божков и арестувания заедно с него мажоритарен собственик на акциите на футболен клуб „Левски“ Георги Попов. Дали и кога те ще бъдат върнати и у нас не е ясно. Към момента на Божков са повдигнати задочно седем обвинения.

 

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio