Според прокуратурата печелившите от игрите на „Национална лотария“ са фиктивни лица

Според прокуратурата печелившите от игрите на „Национална лотария“ са фиктивни лица

Прокуратурата има данни, че някои от лицата, които се афиширали, че са спечелили голяма сума пари от лотарийните игри на компанията на Васил Божков „Национална лотария“, не съществуват реално. Това обяви днес наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов, цитиран от в. „Сега“.

Васил Божков е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. За този период държавният бюджет е бил ощетен с над 500 млн.лв.

Извършени са претърсвания и изземвания в комисията по хазарта, както и в жилища на служители на комисията. От жилище на Божков са иззети множество картини, а от игрална зала – 400 000 лв. След акцията са обвинени 5 лица, 4 от които са извън България. Петият е председателят на комисията по хазарта, който е с обвинение за длъжностно престъпление.

Арестуваните вчера са били 19 с мярка на МВР за 24 часа. По-късно през деня прокуратурата ще поиска постоянна мярка задържане под стража за 5 обвиняем. Не става ясно какво ще се случи с останали 18 арестувани.

„Събрани са доказателства, че Божков е предлагал подкуп от 10 000 лв на ден. на длъжностно лице в комисията по хазарта, за да отнема лицензи на конкурентни дружества“, твърди още Милева. На въпрос дали подкупът е получаван, наблюдаващият прокурор Фердинандов отговори, че в свидетелски показания се твърди за рушвета, но парите не били получавани.

Шефът на АДФИ Георги Начев обяви, че от направената проверка са констатирани нарушения на закона за хазарта. За едни и същи игри част от операторите са плащали 15% върху приходите, а други – 20% oт комисионните. Вследствие на това в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева, твърди той. Той предположи, че тази щета може да набъбне. „Това е коледната надбавка на пенсионерите за 10 години напред“, изчисли Милева.

Категории Акцент-2, Икономика, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio