Режимът се отлага, голяма част от Перник остава без никаква вода

Режимът се отлага, голяма част от Перник остава без никаква вода

 

Голяма част от Перник остава без вода заради авария, съобщиха от ВиК – Перник. Засегнати от проблема ще бъдат още град Батановци и 7 села в региона, а причината е голяма авария по довеждащия водопровод от пречиствателната станция за питейни води.

Аварията е в квартал „Железни заводи“.

По отстраняването ѝ ще работят два екипа – на местното ВиК и на софийска фирма, като при необходимост ще се работи и през нощта до окончателното спиране на теча.

Водоподаването е преустановено в гр. Батановци, в част от кварталите на Перник – Твърди ливади, Могиличе, някои части на кв. Иван Пашов, Рудничар, Ралица, Драгановец, Проучване, Каменина, Клепало, Радина чешма, Стара чешма и околните села Дивотино, Мещица, Витановци, Богданов дол, Лесковец, Черна гора, Ярджиловци.

Аварията няма да се отрази на водоподаването по режим в кварталите Изток, Тева, Мошино, част от кв. Иван Пашов и селата Люлин и Бучино.

На извънредно заседание вчера Общинският съвет в Перник единодушно одобри спасителния план за излизане от водната криза чрез свързването на водопроводните системи на миньорския град и столицата.

След сесията заместник-кметът Мирослав Стоицев коментира:

„Общинският съвет взе адекватно решение и развърза ръцете на възложителя, в лицето на кмета. Оттук-насетне ни чака доста работа. Ще пуснем към Агенция за обществени поръчки, ако ни разрешат, във връзка с бедственото положение, по член 79 от закона да можем да вече да пускаме директни възлагания към фирмите. Относно водопроводната мрежа, се надявам в рамките на една година да бъдат изпълнени. Обемът на улиците е доста сериозен и затова сме ги разделили на 4 лота. Направили сме запитване към Камарата на инженерите, които ще ни предложат тези фирми“.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio