Водният сектор се сдоби с държавен гигант за 1 млрд. лв.

Водният сектор се сдоби с държавен гигант за 1 млрд. лв.

Държавата ще концентрира всички активи от водния сектор в една компания с капитал от 1 млрд. лв. Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет в четвъртък. На него министрите гласуваха за учредяване на „Български ВиК холдинг“ ЕАД – дружество, което е изцяло държавна собственост.

Капиталът на холдинга ще се формира чрез парична вноска от държавата. Парите ще са от централния бюджет за 2020 година по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Българският ВиК холдинг“ ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктури. Дружеството ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие в страната. Ще има двустепенна система на управление – надзорен и управителен съвет, като петимата членове на надзорния съвет ще бъдат избирани от министъра на МРРБ, а тримата членовете на управителния съвет ще бъдат избирани от надзорния съвет. С оглед обстоятелството, че ВиК дружествата са бенефициенти по оперативна програма „Околна среда“ 2014-20202, не се предвижда холдингът да упражнява правомощията на възложител по обществени поръчки.

„До другата сряда още две задачи – вносът и износът на боклук, има брюкселски директиви, какъв временен мораториум можем да сложим, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната. И второто: всички вецове, които ползват питейна вода – на първо място ни е питейната вода, на второ – производството на ток. Много е важно за енергетиката, водната енергия е най-изгодна, защото дава пиковата енергия, балансира ни системата, но не може да става за сметка на питейната вода“, разпореди задачите към на министъра на икономиката Емил Караниколов, регионалния министър Петя Авранова и на околната среда Емил Димитров-Ревизоро премиерът Бойко Борисов.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio