Кой ще замени Нено Димов

Кой ще замени Нено Димов

Кой ще заеме поста на министър на околната среда и водите след като Нено Димов подаде оставка, получавайки обвинения от прокуратурата за безстопанственост около водната криза в Перник. Това е един от водещите въпроси, който трябва да намери своя отговор през седмицата. Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че решението за нов министър ще трябва да се вземе на коалиционен съвет. Номинацията обаче ще се направи от „Обединени патриоти“ в актуалния формат – ВМРО и Национален фронт за спасение на България.

„Дневник“ цитира сви източници, според които „патриотите“ разглеждат за наследник на Нено Димов три кандидатури.

Това са депутатът и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов, народният представител Емил Димитров, известен като Ревизоро, и настоящият ресорен зам.-министър Николай Кънчев.

Най-познатото име е на Емил Димитров. Ревизоро редовно попада в центъра на вниманието в българския обществено-политически живот. Последно това стана при номинацията и избора на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия.  В интервю за БНТ Емил Димитров обяви, че лично е убедил Цацаров да се кандидатира за шеф на КПКОНПИ.

През юли 2018 г. Ревизоро се забърка в скандал с лобистка поправка в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. С нея се предвиждаше приватизационните ангажименти за купувачите да са за максимум 5 години, а действието на закона да се промени със задна дата. Основни потенциални „ползватели“ на поправката по това време бяха „Булгартабак“, контролирана от ДПС депутата Делян Пеевски, купувачът на киноцентъра в Бояна (който по това време имаше обявено медийно партньорство с Пеевски), и Кирил Домусчиев, който дължи неустойки за БМФ. В крайна сметка скандалната поправка не мина.

Най-споменавано сред партийци и в медиите е името на юриста Искрен Веселинов, но според „Дневник“ неофициално от ВМРО казват, че той има важна роля в Народното събрание като съпредседател на парламентарната група на „Обединените патриоти“. Именно по тази причина е коментирано и името на Емил Димитров, който е бивш директор на Агенция „Митници“.

Сред номинираните е настоящият зам.-министър на околната среда и водите Николай Кънчев, който също е от квотата на ВМРО.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio