САЩ обяви „Турски поток“ през България за неприемлив

САЩ обяви „Турски поток“ през България за неприемлив

САЩ са против втората линия на газопровода „Турски поток“, която трябва да премине през България към Сърбия, Унгария и Западна Европа. Според Вашингтон Москва ще използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да разделя Европа.

Това каза в интервю за БНР заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл. Той трябваше да има среща преди два дни с премиера на България, в ден, в който Бойко Борисов отиде в Истанбул за символичното пускане на газопровода с руския президент Путин, турския Ердоган и сръбския Вучич. Хейл отмени пътуването си до България.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа, и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“, казва той, цитиран от „Дневник“. „Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия.“

Съединените щати чрез посланик Херо Мустафа и други официални представители са предупреждавали България, че няма да има други ползи от „Турски поток“, освен че ще транзитира руски газ. Позицията на София е, че новият проект, освен че не нарушава европейското законодателство (тръбите в България са част от проект за разширяване на съществуващата газопреносна мрежа и са собственост на „Булгартрансгаз“, за да не се третират като транзитен газопровод), е съвместим с газовия хъб „Балкан“, с който страната в комбинация с газа, който ще дойде през интерконектора с Гърция, ще се превърне в разпределителен център, но не всички споделят тази позиция.

България нарича тръбата от границата с Турция до тази със Сърбия като „Балкански поток“ и Борисов неколкократно е настоявал журналистите да не използват името „Турски поток“. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви преди няколко месеца, че българският участък ще е готов през първата половина на тази година заради забавяне на обществената поръчка за строителството.

Категории Акцент, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio