Прокуратурата разследва водната криза в Перник, няма информация за хода на делото

Прокуратурата разследва водната криза в Перник, няма информация за хода на делото

 

Дали има задържани за 24 часа или обвиняеми за водния режим в Перник ще стане ясно до края на деня. Това заяви главният прокурор Иван Гешев днес. Най-вероятно премиерът Борисов е запознат с действията на прокуратурата, ДАНС и МВР.

До утрешния ден трябва да бъдат разпитани над 30 души, добави Гешев. Той отбеляза още, че положението в Перник е трагично заради водния режим. Занимаваме се с вероятната наказателна отговорност за това, което се е случило. Този проблем не е резултат само от престъпления, а е комплексен, отбеляза още Гешев.

В сградата на МОСВ се извършва проверка от служители на ДАНС и МВР по разпореждане на Гешев, отнасяща се до различните режими по вноса на боклук, основно от Италия на територията на България.

На воден режим в област Перник са 81 969 души, които живеят в градовете Перник и Батановци и още 17 села, съобщи Министерството на регионалното развитие в сряда.

В края на миналата година от прокуратурата обявиха, че главният прокурор е взел на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник.

Специализираната прокуратура води разследване срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация, които в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на водния ресурс в язовир „Студена“. В резултат на това са настъпили значителни вредни последици.

В хода на досъдебното производство трябва да се изясни кога е бил достигнат критичния минимум на водата на язовир „Студена“, дали е имало и какви са водните загуби в периода 2017 – 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения.

Освен това разследващите трябва да изяснят извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да – кога.

Прокуратурата проверява още и дали с разрешителните за водовземането и ползването на водите от язовир „Студена“ са пренасочвани води към други населени места и промишлени потребители, както и дали е имало незаконно разходване.

 

Въпреки че беше обещана информация за хода на разследването за водната криза в Перник, досега от прокуратурата не са предоставили такава.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio