Елена Поптодорова пренесла доказателствата за връзката на Сулеймани с атентата в Сарафово

Елена Поптодорова пренесла доказателствата за връзката на Сулеймани с атентата в Сарафово

 

„Още не знам дали Сулеймани има връзка с атентата в Сарафово. Тогава пренесох физическите доказателства за съпричастие от Канада през Америка до тук.“

Това заяви вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова по Нова телевизия. Коментарът за покушението на Касем Сулеймани и ситуацията в Близкия изток бе направен малко преди започването на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

„Историята на генерал Сулеймани е много дълга. Това е един блестящ ум. Блестящ тактик, стратег, информиран и познаващ целия регион. Командващ няколко държави“, добави тя.

През октомври миналата година е имало среща в Багдад, свикана от Сулеймани, на която да се планират военни действия срещу обекти на САЩ, за да се провокира американска военна реакция. Поптодорова обясни, че от 12 години Сулеймани е бил под пряко наблюдение на САЩ и на Израел.

Според Поптодорова апокалиптичните предупреждения от последните дни не са добър знак. Въпросът е да бъдат оценени правилно и хладнокръвно предупрежденията. Според мен преки заплахи няма, това не е само лично мнение, то стъпва и на експертни оценки. Рискът е дотолкова, доколкото настъпва пренареждане на целия регион там. Друг един риск е рискът от т.нар. „домашен тероризъм”. Тероризъм, който се изнася извън пределите на държавите. Имаме такива примери и в Америка, и в Европа”, допълни тя.

Поптодорова каза още, че Европа не може да осигури собствената си защита от тази заплаха. „Заплахата е реална и се случва през ден. Ту от Германия, ту от Франция пристигат съобщения за точно такива действия на самотни или организирани, но изнесени навън терористи”, посочи Елена Поптодорова.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio