Христо Иванов: „Демократична България“ e отворена за партии, структури и хора, които споделят идеите й

Христо Иванов: „Демократична България“ e отворена за партии, структури и хора, които споделят идеите й

 

За следващите парламентарни избори коалицията „Демократична България“ е отворена за политически формации, отделни структури и хора, които са готови да работят за свободна, европейска, модерна и амбициозна страна. Сред тях са партиите, които исторически принадлежат към демократичната общност, обяви лидерът на „Да, България“ и съпредседател на обединението Христо Иванов в интервю за  Дневник.

Той каза, че най-вероятно ще се кандидатира за още един мандат като лидер на „Да, България“ на конференцията на партията тази година, тъй като има още работа по изграждането на партията. Основната задача била у нас да се създаде „прослойка – готова, компетентна и мотивирана, държавно, а не корупционно, с по-широки интелектуални и културни хоризонти, която да може да тласне страната напред“.

„Научихме много неща заедно, видяхме колко е трудно да се върши политическа работа, да се носи отговорност за други хора, допуснахме грешки, постигнахме своите пробиви. Успяхме да формираме ценно партньорство заедно с нашите приятели от ДСБ и Зелено движение – „Демократична България“. Това, което е важно за мен, е, че се придържаме към основната кауза, заради която се ангажирахме политически – да държим в политическия дневен ред стратегически важни теми: има ли законност в днешна България; какво става с нашите свободи, нашата демокрация; как да бъде оздравена българската държавност, можем ли да бъдем по-амбициозни за страната си. Заедно с партньорите ни в „Демократична България“ работим тези теми да не се загубят от смисловия център на българската политика. Всеки ден си казвам, че не правим достатъчно за това, но като виждам колко дразним господарите на статуквото и техните медии, знам, че все пак има някаква полза от усилията ни“, заяви Христо Иванов каква е равносметката му за дейността на партията.

Той акцентира върху ролята на средната класа като гръбнака на обществото, както е в западните общества.

„Тя трябва да пренесе идеята за европейска, свободна, модерна българска държавност, защото в момента тя линее, европейска е с уговорки, все по-малко е свободна и е лишена от амбиция и воля за своето оздравяване и развитие. Хората с такъв профил са концентрирани в определени географски центрове, включително извън границите на страната, което само по себе си е проблем на България“, каза Иванов.

Според него обаче този процес не може да е конюнктурен – той е сложен, отнема време и ние сме готови да го инвестираме. В този смисъл моделът на нашето разрастване е идейно разширяване и формиране на общност за съвместно правене на политика, а не „Хайде да направим някаква комбинацийка за тези избори“. И ние сме готови и отворени за разширяване на този формат с формации, отделни структури или хора, които споделят тази политическа кауза.“

Той отново подчерта, че важен инструмент да има повече свобода, повече инициатива и повече възможност за хората да реализират своя потенциал, е съдебната реформа.

; инструмент да имаме институции, които могат да ни гарантират равенство пред закона.

Той подчерта и значението на дигиталния преход, като централна тема в коалицията.

„Въпросът за електронното управление е въпрос за революция в публичната администрация, ударното й модернизиране чрез промяна на самата логика на процесите на взимане на решения и на носене на отговорност за постигане на много по-голяма ефективност. Администрация, която не тежи на врата на страната като воденичен камък, а е способна да планира, да партнира на бизнеса и гражданите и да бъде фактор за развитие.“

Друг пример според него е енергийната революция.

„България продължава да бъде в тежка зависимост не просто от Русия, от един енергиен източник, а от един енергиен, икономически и политически модел, който се чуди дали е в средата на 20-и век, или трябва да се върне във времената на руския царизъм. Енергийната зависимост от Русия е зависимост от руския модел на правене на политика. Ние трябва да използваме енергийната революция, за да излезем от зависимост от когото и да било и да дадем реална независимост и възможност за развитие на нивото на отделните бизнеси и домакинства“, каза лидерът на „Да, България“.

„А ако искаме да имаме свободна, европейска и амбициозна България, трябва да се самоуправляваме. Усилието на „Демократична България“ е да започнем заедно да градим инструмент, който да създаде предпоставките за това самоуправление. Както се вижда, нито ще е бързо, нито ще е славно, нито ще е лесно, но трябва да устоим. И първото, което трябва да научим, е на повече търпение едни към други и към различията си в името на това, което ни обединява – волята за свободна и модернизираща се България“, коментира Христо Иванов.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio