Денят, в който Борисов се озова между два стола

Денят, в който Борисов се озова между два стола

Публикувано на Категории Акцент Сподели

Две стратегически важни събития в един ден, с основни действащи лица стратегически противници. Това предстои за премиера на България Бойко Борисов в сряда.

Става дума за началото на работата по стратегическото партньорство със САЩ и за откриването на „Турски поток“ в Турция в присъствието на президентите Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич.

Сутринта Борисов ще открие с посланика на САЩ Херо Мустафа и американска делегация Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. За целта пристига и Дейвид Хейл – третият по важност човек в американската дипломация, който е на обиколка, включваща още Италия и Хърватия, където Вашингтон особено активно работи по енергийни проекти.

Стратегическият диалог България-САЩ, за който научихме от срещата Тръмп-Борисов, е само рамково споразумение без законови ангажименти и срокове за изпълнението му. То би трябвало да обхване периода до 2030 г. и при оптимистичен сценарий запълването му с конкретни междудържавни споразумения ще започне към края на 2020 г., припомня „Днвник“. Българското издание коментира, че зЗасега както Борисов, така и Мустафа могат да са доволни най-малкото от честотата на срещите си – необичайно много от началото на мандата ѝ преди по-малко от половин година не само за посланик на САЩ, но и за всеки друг представител на друга държава в София. Но след това Борисов трябва да покаже конкретни резултати, ако не иска да влезе само с приказки в 2021 г. – година на избори за парламент и президент на България. Знаят го и американците.

Малко по-късно премиерът ще бъде и в Конгресния център „Халич“ на Златния рог в Истанбул за церемонията по откриване на „Турски поток“. На церемонията ще присъстват руският президент Владимир Путин, турският Реджеп Тайип Ердоган и сръбският Вучич.

Путин вече критикува открито правителството в София, че според бави своята част от продължението на „Турски поток“, и намекна, че то можело да мине през друга държава. Борисов отвърна, че забавянето е заради европейски процедури, а не по желанието на кабинета му. Последва бързо споразумение с „Газпром“ за промяна от 1 януари на входната точка за руски газ – от Украйна и Румъния на българско-турската граница и „Турски поток“.

Преди дни бе обявено също, че от същото място се извършва вносът на газ за Северна Македония и Гърция и че Трансбалканският газопровод, по който Турция внасяше досега, е празен и чака да бъде използван в обратно направление, ако има интерес.

Всичко това се случва на фона на намеренията на Вашингтон да въведе санкции о за строителите на „Турски поток“. Нещо, което америакнската страна вече направи за изпълнителите на проекта  „Северен поток 2“.

Позицията на България е, че тръбата, свързваща „Турски поток“ с транзитния участък в Сърбия – т.нар. Балкански поток – е част от газопреносната мрежа на България. Но единственият клиент за обемите в нея е „Газпром“.

Сръбският министър на енергетиката Александър Антич каза, че очаква връзката с българската част през втората половина на годината. Най-вероятно това ще стане през октомври и преди началото на следващия активен газов сезон, цитира думите му агенция ТАНЮГ. Дружество, контролирано от „Газпром“, положи тръбите в Сърбия, но трябва да се построят още измервателна и компресорна станция, за да е готова инфраструктурата за тестове и използване.

В реч пред Атлантическия клуб в София в края на ноември посланик Мустафа каза, че „продължаването на „Турски поток“ през България има за цел да използва България единствено като транзитна страна“.

 

Категории Акцент

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio