Камарата на представителите гласува за импийчмънт на Тръмп

Камарата на представителите гласува за импийчмънт на Тръмп

 

Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предаде CNN.

Обвиненията срещу държавния глава в процедурата по импийчмънт са за злоупотреба с власт – заради натиска на Тръмп срещу Украйна, и за възпрепятстване на разследването на Конгреса.

В подкрепа на първото обвинение гласуваха 230 конгресмени срещу 197 против, второто също беше подкрепено с мнозинство – 229 срещу 198 гласа.Трима конгресмени не участваха в гласуването. Нито един републиканец не подкрепи процеса по импийчмънт. Междувременно двама демократи гласуваха „против“ по първото обвинение и трима по второто.

Крайното решение за отстраняване на президента или за оставането му на власт ще бъде взето от Сената, където мнозинството принадлежи на Републиканската партия, излъчила Тръмп за поста. Поради това, според повечето прогнози, вероятността той да бъде отстранен е много малка.

Ден преди гласуването в Камарата на представителите Доналд Тръмп заяви, че процесът по импийчмънт е опит за държавен преврат.

В сряда вечерта Доналд Тръмп се превърна в третия президент в историята на САЩ, срещу когото официално са повдигнати обвинения.

„Гардиън“ представя следващите ходове след гласуването в Камарата на представителите:

Селекция на ръководители

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси трябва да сформира екип, известен като „импийчмънт мениджъри“, които трябва да представят случая срещу Тръмп на процес в Сената, който ще започне през следващия месец. Основните кандидати са Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване към долната камара, и Джери Надлър, председател на Комисията по правни въпроси към Камарата на представителите. Споменава се и друго име: Джъстин Амаш, независим от Мичиган, който скъса с Републиканската партия заради Тръмп.

Внасянето на импийчмънта в Сената

Прехвърлянето на импийчмънта от Камарата на представителите към Сената се очаква да се случи бързо. Но някои критици на Тръмп призовават Пелоси да не бърза с прехвърлянето на случая в Сената, където лидерът на мнозинството Мич Макконъл обяви ясно, че мисли да приключи случая без призоваване на свидетели. Но докато демократите предимно твърдят, че импийчмънтът е неотложен с цел да се попречи на Тръмп отново да наруши закона, забавяне предаването на случая в Сената трудно може да се оправдае.

Макконъл заяви, че Сенатът ще проведе процес през януари дали да бъде осъден и отстранен от поста Доналд Тръмп, както е описано в Конституцията на САЩ. Но Макконъл и лидерът на малцинството Чък Шумър са в сблъсък по отношение как да се проведе процесът, включително какви свидетели да бъдат призовани и какви доказателства да бъдат представени. Председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс ще води процеса.

За да бъде свален от власт Тръмп, 2/3 от сенаторите ще трябва гласуват срещу него, което вероятно няма да се случи, тъй като републиканците държат 53 места в 100-местна горна камара и лидерите на Републиканската партия заявиха, че планират да оправдаят Тръмп.

Доналд Тръмп е третият президент в американската история, който е подложен на импийчмънт. През 1868 г. Камарата на представителите е започвала такава процедура срещу Андрю Джексън, а през 1998 г. срещу Бил Клинтън. И в двата случая Сенатът гласува против отстраняването им и те остават на власт. През 1974 г. Ричард Никсън сам подава оставка, без да дочака обявяване на импийчмънт.

 

Категории ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio