Британци обвиниха Спас Русев в присвояване на произведения на изкуството*

Британци обвиниха Спас Русев в присвояване на произведения на изкуството*

Текстът е обновен на 22.12.2019 г. като са отразени коментарите от адвокатските кантори, представляващи спорещите страни. И двата коментара пристигнаха по имейл след редакционното приключване на текста.

Бизнесът с произведения на изкуството е толкова всеобхватен, че често е изпълнен със странни сделки и случки – от внезапната поява на някоя непозната творба на популярен майстор до необясними милионни сделки за експонати без неоспорима автентичност. Но всичко това бледнее пред случка от центъра на в София, в която цяла експозиция, разположена във фоайето на хотел на метри от Народното събрание изчезва яко дим.

В центъра на историята е българският бизнесмен с противоречива слава Спас Русев. Русев, който в момента официално е най-голям собственик на водещия български телеком „Виваком“ и заедно с руската банка ВТБ се опитва да продаде компанията, е обвинен от свои лондонски партньори, че е организирал отвличането на експозиция от произведения на изкуството от софийския хотел Radisson SAS Grand Hotel Sofia (днес „Интерконтинентал“). Хотелът е бивша собственост на Русев.

Претенциите към Спас Русев, неговата съпруга Диляна Русева и кипърската компания Axenta holdings са предявени пред Върховния съд в Лондон и са дело на компанията SCEDart Initiatives. „Студия Трансмедия“ разполага с копие на исковата молба и потвърди автентичността на документа.

SCEDart Initiatives е специално създадено дружество, довереник на тръст със същото име. Тръстът защитава интересите на две неправителствени структури – Church Missionary Society of England и подпомагащата проекти в Африка организация Oxfam. Най-общо SCEDart Initiatives управлява произведения на изкуството, дарявани на неправителствени организации, или организира изложби с тях (отдава ги под наем). Приходите отиват за неправителствените организации.

SCEDart Initiatives е основана през 2011 г. и до септември 2016 г. се управлява от борд в състав Джоселин Бенет, Чарлз Джон Бенет и семейство Русеви. Ключовото име тук е на Джоселин Бенет. Американката с постоянно местоживеене в Швейцария е бивш довереник на Спас Русев и участва с него и или от негово име в различни компании. Някъде през 2016 г. обаче между Бенет и Русеви настъпва разрив с неизвестна причина и днес те водят редица дела. Джоселин Бенет е и сред свидетелите по все още актуалното дело, с което се оспорва собствеността над „Виваком“ в Лондон.

Историята в София

Според исковата молба през 2013 г. SCEDart Initiatives предоставя на Interhotel Grand-Hotel Sofia – дружеството, опериращо тогава Radisson SAS Grand Hotel Sofia, както и персонално на семейство Русеви, различни екземпляри от своята колекция с произведения на изкуството. Точното описание на експонатите е отделено в специално приложение, с което „Студия Трансмедия“ не разполага. Но повече светлина върху изчезналите произведения на изкуството хвърля цитирана в исковата молба публикация в българското англоезично онлайн издание novinite.com със заглавие Radisson Blu Grand Sofiaa piece of Art!.

Сред изложените във фоайето на хотела експонати, собственост на SCEDart Initiatives, са колаж от счупени винилови плочи с образа на Джими Хендрикс, дело на Mr. Brainwash. Mr. Brainwash е артистичното име на родения във Франция и живеещ в Лос Анджелис Тиери Гета, за когото има немалко мнения, че е световноизвестният творец Banksy.

Статуя на британския творец с нигерийски произход Инка Шонибар, инсталация на Рей Ричардсън, фотографии на Марк Селиджър също са сред подредeните във фоайето на бившия хотел „Радисън“ експонати.

Разривът

След като Бенет и Русеви влошават бизнес отношенията си, българското семейство е отстранено от борда на SCEDart Initiatives с дата 7 септемви 2016 г. Дни по-късно – на 13 септември – SCEDart Initiatives иска от семейство Русеви и от Interhotel Grand-Hotel Sofia да върнат обратно предоставените им произведения на изкуството. В отговор Русеви оспорват освобождаването си от борда на SCEDart Initiatives. Адвокатът на Interhotel Grand-Hotel Sofia, посочен в исковата молба като „г-н Кръстев“ пък съобщава, че въпросните експонати вече са върнати на „представител на SCEDart Initiatives“. Представителят на SCEDart Initiatives случайно се оказва Спас Русев. За предаването на експонатите дори е посочен протокол с дата от 2013 г., когато Русев все още е в борда на SCEDart. Компанията обаче оспорва този протокол като неистински и антидатиран, създаден специално за целите на отвличането на произведенията на изкуството.

SCEDart получават подкрепа на версията си и от бившия генерален мениджър на софийския „Радисън“ Джордж Миу, който заявява в имейл, че неговият подпис не съществува във фиктивния протокол от 2013 г.

Междувременно през октомври 2016 г. българският нотариус Валентина Благоева посещава хотела и установява, че голяма част от предоставените произведения на изкуството все още още са изложени.

Преместването

В исковата си молба SCEDart Initiatives сочат и писмо от Спас Русев до британската компания W&H Storage, специализирана в транспорта и логистиката на произведения на изкуството, с указание незабавно всички експонати на SCEDart Initiatives да бъдат прехвърлени под контрола на кипърската компания Axenta holdings. Датата на писмото с указанията е от септември 2016 г. и е очевидно издадено след разрива между Русеви и Бенет и изхвърлянето на българското семейство от борда на SCEDart Initiatives. Датирането му през 2016 г. носи допълнителни въпроси към логика в протокола за предаването на колекцията между Interhotel Grand-Hotel Sofia и Спас Русев от 2013 г.

Без съмнение казусът повдига доста въпроси и най-вече как е възможно на крачка от Народното събрание, където се произвежда законодателството на България, цяла колекция с произведения на изкуството да бъде буквално отвлечена.

До редакционното приключване на текста Спас Русев не отговори на поставените по имейл въпроси от „Студия Трансмедия“.

*(Съдържанието в следващите два абзаца е добавено на 22.12.2019 г.)

В имейл до „Студия Трансмедия“, получен след редакционното приключване на текста, адвокатите на Спас Русев от CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang коментират: „Вече няма спор между SCEDart Initiatives Limited и г-н Русев и съдебното производство, на което се позовавате, ще бъде прекратено“.

Становище в подкрепа на затварянето на казуса изказаха и адвокатите на SCEDart Initiatives. В писмо до „Студия Трансмедия“, изпратено по имейл и пристигнало след редакционното приключване на текста, от кантората Wolf Theiss заявяват, че очакват спорът между страните да приключи скоро.

Скандалът идва в неприятен момент от гледна точка на публичния имидж. В партньорство със санкционираната руска банка ВТБ и българските й представители – братята Милен и Георги Велчеви, Спас Русев се опитва да продаде контрола над най-големия телеком в България „Виваком“. В този консорциум на Русев е отредена водещата роля на на участник с номинален най-голям дял.

Телеком за продан

Ниското ниво на финансова ангажираност на Русев в придобиването на контрола над „Виваком“ вече няколко години поставя съмнение дали той е инвеститор, действащ от свое име и за своя сметка, или е просто лице на консорциума.

Русев, Велчеви и ВТБ получиха контрол над собствеността във „Виваком“ след търг за „лош кредит“ от 150 млн. евро на люксембургската компания InterV Investments. С поредица действия от търга бяха отказани почти всички участници, а воденият от Спас Русев консорциум спечели с цена от 330 млн. евро. От тях 240 млн. евро бяха осигурени от руската банка ВТБ.

Процедурата е оспорвана в момента от компанията Empreno Ventures на руснака Дмитрий Косарев, придобил през 2014 г. дела в InterV Investments на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Придобиването на над 76% от собствеността във „Виваком“ при последната й препродажба през 2012 г. е финансирано със средства от КТБ. В нито един момент обаче синдиците на банката, както и българската държава не предявиха претенции към този дял. Дори напротив, второто правителство на Бойко Борисов направи и невъзможното за да отдалечи държавата от контрола над „Виваком“, предоставяйки го в ръцете на Русев, Велчеви и ВТБ.

Въпреки спора за собствеността й „Виваком“ беше извадена за продажба в средата на настоящата година. През ноември беше обявено, че базираната в Холандия компания „Юнайтед Груп“ е ценила телекома на 1.2 млрд. евро. Все още не е известно да има подписан договор за продажба. Евентуална сделка ще трябва да премине одобрението на Комисията за защита на конкуренцията. Предвид политическата подкрепа, с която владеещият телекома консорциум разполага, това едва ли би било проблем.

Заглавна снимка: webcafe.bg

Снимки в текста: novinite.com

 

Категории Акцент-2, Икономика, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio