Бивш директор на НСО не вижда логика в охраната на Доган, Пеевски и Цацаров

Бивш директор на НСО не вижда логика в охраната на Доган, Пеевски и Цацаров

Кръгът от лица, които са охранявани от Националната служба за охрана, е нараснал в последните години неимоверно. Не би следвало да се харчи държавен ресурс за охраната например на почетния председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган, депутата от движението Делян Пеевски, който ходи много рядко в парламента, както и за председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който изобщо „не е ниво за НСО“. Това коментира в интервю за Нова телевизия бившият шеф на НСО ген. Димитър Владимиров.

Владимиров обясни, че практиката в миналото била ако има сигнал за заплаха срещу някое лице на публична длъжност, МВР в срок от месец – месец и половина да го провери, и ако не се потвърди, охраната е снемана. Сега това не се прави. „Нямаше такива мераклии доживот да бъдат охранявани“, каза Владимиров, цитиран от „Дневник“, и допълни, че Доган в момента е частно лице и ако има заплаха срещу него, може да си наеме частна охрана.

По думите му, когато е напускал службата през 2004 г., бюджетът й е бил 13 млн. лв., а сега е 40 млн. лв.

Според Владимиров сега и количеството на охранителите също е силно увеличено и невинаги е съразмерно на обстановката. Така например председателят на КПКОНПИ е охраняван от общ екип от 8 души, което според него е прекомерно.

Бившият началник на НСО припомни, че при пристигането на Симеон Сакскобургготски в България през 2001 г., преди той да обяви, че ще се яви на избори и ще участва в политическия живот, върху НСО е имало силен натиск да го охранява. Владимиров обаче категорично отказал, защото законът му забранявал да разшири кръга на охраняваните лица.

Според бившия шеф законът за НСО е променен в посока, която затруднява работата на службата, заплащането е ниско и висококвалифицирани кадри напускат.

 

Категории Акцент-2, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio