В петък 13-и Ева предложила забранения плод на Адам

В петък 13-и Ева предложила забранения плод на Адам

Публикувано на Категории ПланетаЕтикети Сподели

 

Петък 13-и според суеверията е фатален ден, но щастлив за магове, магесници, телевизии и рекламодатели. Защото една част от хората се парализират от страх, седят си по къщите, не пътуват, не пазаруват, не предприемат сделки и чакат да се сбъднат най-мрачните прогнози с надеждата, че на тях ще им се размине. Страхът на някои хора е толкова силен, че дори не стават от леглото.

За американския бизнес петък 13 е черен, точно по обратните причини на оня Черен петък, когато тълпи от истерясали граждани се юрват по магазините. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. На този ден в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 млн. долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Най-смелите могат да си направят примерно татуировка на половин цена.

Страхът от фаталната дата дори си имал собствено научно название, и то каквосамо – параскевидекатриафобия, нещо като събирателно от декатриафобията (страх от числото 13) и параскевифобията (страх от петък). Други източници посочват по-различна терминология, но няма значение, защото бездруго трудно се произнася.

Според някои нарочената за зловеща комбинация е свързана с Библията – Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята, че е предал Исус, е 13-ият апостол. В петък 13-и Ева предложила забранения плод на Адам точно в този ден и Раят се затваря за човечеството..

Историята също съхранява фатални петъци. През1307 г. френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество

Българинът по принцип не вярва особено на подобни бабини деветини, за него всеки ден е като един петък 13, но за всеки случай не пречи да си вземе фалшив болничен, защото тъй и тъй нищо няма смисъл. Ние попадаме в „нещастния“ край на скалата в сравнение с нивата на щастие в световен мащаб, както сочи статистиката. Българинът е силно политизиран и не е ясно дали се чувства нещастен, защото не харесва политиците, или нещо в личния му живот не е наред.

Естествено, при близо 8 млрд. население на земята няма начин на тази дата да не умират хора, да не катастрофират, да не възникват някакви природни катаклизми, международни, регионални и битово-семейни конфликти.

Статистиката обаче не се интересува от фатални събития, случили се на обикновени граждани и селяни, а само на важни персони.

Съпругата на принца престолонаследник на Тайланд Вачиралонгкорн – принцеса Срирасм, се отказва от кралския си статут след разследване за корупция на нейни роднини. Кралят на Тайланд Пхумипхон Адунядет и дава развод точно на петък 13.

Както се вижда, фаталните събития вървят ръка за ръка с щастливите развръзки за хората извън избрания кръг. За тях по-голямо значение има, че през 1903 г. на фаталния ден Итало Марсиони патентовал фунийката за сладолед.

 

Категории ПланетаЕтикети

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова