САЩ затягат примката около „Оръжейния барон на Балканите“

САЩ затягат примката около „Оръжейния барон на Балканите“

Администрацията на американския президент Тръмп е наложила санкции по глобалния закон „Магнитски“ върху група от над 40 сръбски, камбоджански, венецуелски и латвийски физически и юридически лица.

В прессъобщение, публикувано в Международния ден на борбата против корупцията, Бюрото за контрол на чуждестранни активи (OFAC) към Министерството на финансите свързва мерките срещу санкционираните лица с указ срещу извършители на „сериозни нарушения на човешките права и корупция“.

Открояващото се име е на сърбина Слободан Тешич. Тешич е един от най-влиятелните оръжейни търговци на Балканите. Наричан е от сръбските медии „Оръжейния барон на Балканите“. Той вече е санкциониран от САЩ и е в списъка със забрана за пътуване на ООН за нарушения на оръжейно ембарго за Либерия.

Според OFAC той „пряко или непряко“ е предоставял подкупи и финансова поддръжка, „водил е потенциални клиенти на скъпи ваканции, плащал е за образованието на децата им в западни училища или университети и е използвал големи подкупи, за да си осигури договори.“

Въпреки наложените му вече санкции Тешич продължавал да извършва търговия с оръжия като „мълчалив партньор в компаниите, които индиректно притежава и управлява“. Заради тази дейност са санкционирани Горан Андрич (като „един от най-близките му сътрудници, представлявал Тешич в различни международни продажби“), Небойша Шаренац, Зоран Петрович, Никола Бъркич, Желимир Петрович, Сретен Цветкович и Есад Капиджич. Санкции се налагат и на свързани с Тешич компании, в които работят деветимата сръбски граждани.

Първите санкции на Тешич бяха наложени през 2017 г. заради негово участие в оръжейни сделки за Либия и Сирия. След включването му в списъка Тешич наема американската компания Sonoran Policy Group която да лобира за изваждането му от санкционната листа.

Лобирането очевидно не е довело до очакваните от Тешич резултати, а САЩ дори стесняват примката около него и бизнеса му.

Сръбската опозиция пък използва името му за обвинения към управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС) на президента Александър Вучич, че е получавала дарения от „оръжейния барон, както и че дъщеря му е активен член на партията.

 

Категории Акцент-2, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio