Русия ще обжалва решението на Световната антидопингова агенция

Русия ще обжалва решението на Световната антидопингова агенция

 

Руският президент Владимир Путин обяви, че страната му ще обжалва наложеното 4-годишно наказание от световната антидопингова агенция WADA. Това може да стане единствено пред Спортния арбитражен съд в Лозана (CAS), като срокът за подаване на жалбата е 21 дни.

„Наказанието не може да бъде колективно и да се прилага върху хора без никакви нарушения. Това е ясно за всички, включително и за експертите от WADA. Ако това колективно наказание бъде наложено, това за мен ще означава, че то не се основава на идеята за „чистия“ спорт, а по-скоро е свързано с политически интереси и няма нищо общо със спорта и олимпийските ценности“, заяви руският президент.

Всъщност решението на WADA в частта му за спортистите се отнася само за такива, които са имали предишни допингпровинения и такива, за които не може да се докаже, че данните им от московската лаборатория не са манипулирани. Те ще могат да участват като неутрални спортисти, както бе на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018.

Путин обаче включва и друга от защитните тези на руската страна срещу наказанието: „Няма никакви жалби срещу Руския олимпийски комитет, което означава, че страната ни трябва да се състезава под собствения си национален флаг, както е казано в олимпийската харта. Това означава, че взетото решение противоречи на олимпийската харта, а ние имаме основанието да обжалваме пред спортния арбитражен съд“.

По олимпийска харта това е така, но одобрението за участие на даден отбор под съответни символи се прави от Изпълкома на МОК преди всяка олимпиада, което пък дава правото на МОК да реши дали руският олимпийски отбор, в какъвто и състав да бъде, може да използва националните символи за екипите си.

Русия получи забрана да участва в големи международни състезания за четири години, като в това число влизат олимпийските игри в Токио 2020 и световното по футбол в Катар през 2022 г. Освен това страната е лишена от възможността да приема световни първенства.

Решението за едно от най-тежките наказания в историята на спорта е на изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция (WADA) и е взето единодушно на заседание в Лозана, обявиха от организацията. То е наложено заради манипулиране на данните от московската лаборатория.

„Русия получи пълна възможност да си подреди къщата и да се завърне в световната антидопингова общност за доброто на спортистите си и в името на спорта, но вместо това избра да продължи по своя път на измами и отрицание“, заяви президентът на WADA Крейг Рийди.

Допинг скандалът с Русия започна през 2015 г. Тогава WADA откри мащабна схема за допинг, подкрепяна от държавата. Впоследствие Русия беше извадена от олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016.

Преди година WADA възстанови правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), за което понесе много критики. Тогава страната изпълни условията, едно от най-важните от които беше да предостави данните от московската лаборатория. WADA отчете това като успех, но по-късно обяви, че получената информация вероятно е манипулирана.

Русия няма да може да използва знамето, химна и да се изписва името ѝ на олимпийски игри и други спортни събития. Спортистите, които докажат, че са чисти, могат да участват под неутрален флаг.

 

 

Категории ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio