Борисов натюр: „Шиехме седалки, сега правим най-умното в автомобила“, „Имаме възможности и за танкове“

Борисов натюр: „Шиехме седалки, сега правим най-умното в автомобила“, „Имаме възможности и за танкове“

България е напълно готова за изграждане на автомобилен завод и няколко производителя се състезават кой да дойде в страната. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, след като подкара електромобил на „Пежо“, в който има изработени части в Бългaрия.

„Преди месец открихме в Пловдив завод на „Мерцедес“, който произвежда фаровете, мигачите, стоповете. В Димитровград са кабелите, в Русе са дистанционните управления. А сега на най-специалната кола на „Мерцедес“, ние сме направили най-важното. Най-интелигентното, най-доброто. Съжалявам, че на фона на всички негативни новини, които се изливат, българите не могат да се зарадват на това как всъщност тези красиви дизайни се пишат от български инженери, технолози. Много е важно, ние с университетите работим, да се разкриват паралелки за инженерни специалности, които да добавят още инженери в този клъстър“, допълни министър-председателят.

„В четвъртък идват оръжейни компании, имаме среща, за съвместното производство в България. Виждам много добра възможност и в бронираните машини, танковете. Аз съм убеден, че когато дойде президентът Тръмп, защото те бяха много добре информирани колко много инвестиции имат американските компании в България и колко умни са българите… Поемам този ангажимент“, каза още Борисов.

„Темповете, с които се развива автомобилният сектор у нас, са много добри. В началото започнахме да шием седалки, табла, в последствие минахте на най-умното нещо, което може да се направи в един автомобил – електрониката, софтуера и хардуера. Това заявих по време на представянето на революционния 3D i-Cockpit, разработен в България, който имах възможността да тествам. Иновационният софтуер е създаден от българин. Съжалявам, че на фона на всичките негативни новини, които се изливат, българите не могат да се зарадват на това, че тези красиви дизайни се пишат от наши инженери“, написа по-късно във Фейсбук Бойко Борисов.

„Ние сме готови за завод за автомобили. В момента няколко са големите компании, които се колебаят коя да дойде. Аз съм убеден, че всичко това, което правите, догодина, вече ще имаме такъв инвеститор“, добави Борисов.

„В началото почнахме да шием седалки, табла. Впоследствие минахте на най-умното нещо, което може да се направи в един автомобил – електрониката и софтуера. Притеснително е, че бяхме най-ниско по заплащане, но затова сме си виновни ние, десетилетия промотирахме. България като най-евтината работна ръка. Темповете, с които това се наваксва, са достатъчно добри и усещате средните работни заплати за този бранш“, завърши премиерът.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio