БСП поиска съдебен контрол над актове на прокуратурата

БСП поиска съдебен контрол над актове на прокуратурата

ГЕРБ не са съгласни с предложението на левицата

БСП поиска да има съдебен контрол върху отказите на прокуратурата за образуване на досъдебни производства. Според лидера на левицата Корнелия Нинова в момента държавното обвинение не подлежи на отчетност, а това будело усещане за несправедливост и за произвол.

За да се сложи край на това БСП внася поправки в НПК, с които съдът да проверява прокуратурата. Нинова смята, че има силна обществени нагласи в тази посока.

Красимир Ципов от ГЕРБ обаче призна, че неговите съпартийци имат резерви към предложението на БСП, макар че все още конкретните текстове на левицата не са внесени в деловодството на парламента.

„Този дебат се води от известно време, без да видим ясно предложение, но и в момента има съдебен контрол върху някои от актовете на прокуратурата, обвинителните актове се разглеждат в съдебно заседание и съдът се произнася по тях“, посочи той. Той допълни, че има и институционален контрол.

„Въведе ли се и съдебен контрол, от БСП да отговорят, ще има ли възможност съдът да се занимава с нещо друго освен с това да контролира всеки един акт за образуване или отказ за образуване на наказателно производство“, попита той левицата.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio