Между Коледното дърво и кучето Конан. „Историческата среща“ на Борисов с Тръмп

Между Коледното дърво и кучето Конан. „Историческата среща“ на Борисов с Тръмп

Малко общи приказки за добрите отношения между двата народа, похвала за покупката на американски изтребители и обещание, че визите за българи трябва да паднат, но друг път.

Горе-долу това са резултатите от преминаването на премиера на България Бойко Борисов през Белия дом за ръкостискане с президента на САЩ Доналд Тръмп. Визитата на Борисов в САЩ беше шумно рекламирана като „историческа“ в проправителствените медии в България. Тя обаче се превърна по-скоро в конфузно фиаско.

Още с посрещането на българската правителствена делегация в САЩ стана ясно, че нещо не е както трябва. Самолетът на Борисов кацна на регионално провинциално летище, а посрещане практически липсваше.

За стойността на срещата на Тръмп с Борисов от американска гледна точка показателна е официалната страница във Фейсбук на Белия дом, както и тази на американския президент. И двете отделят доста по-голямо внимание на посрещането на Коледното дърво в Белия дом, както и на визитата на кучето Конан.

По време на краткото съвместно изявление на Борисов и Тръмп пред журналисти американският президент поздрави България за придобиването на самолети Ф – 35, очевидно бъркайки покупката на Ф – 16. Обяви народите на България и САЩ за приятелски, защото в Америка живеели много наши сънародници, някои от които получавали и американско гражданство. Американският президент посочи още, че трябва да се работи по въпроса за премахване на визите за българи, но и каза, че този въпрос не е по силите на президента на САЩ. Който и да е той.

В крайна сметка цялото послание от срещата излъчи точно това, което и българската, а и американската страна отричаха преди нея – че тя е награда за управляващите в България заради сделката за изтребителите Ф – 16.

 

 

 

Категории Акцент-2Етикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio