Опозицията спечели изборите в Хонконг

Опозицията спечели изборите в Хонконг

Опозицията в Хонконг постигнах убедителна победа на проведените в неделя избори за представители в районните съвети в 18 окръга. По данни на радио Ар Ти Ейч Кей продемократичният лагер получава 396 от 452 места.

Проправителственият блок, който досега контролираше 75% от местата в районните съвети, понесе съкрушително поражение. Сега продемократични представители са доминиращите в 17 от 18 съвета в града, пише Би Би Си.

Избирателната активност е достигнала рекордните 71%. За сравнение на изборите преди 4 години са гласували само 47%. Високата активност идва на фона на продължаващите от началото на лятото масови протести, предизвикани от опитите на властите за прокарването на законопроект за екстрадиция в континентален Китай.

Протестите невинаги срещаха подкрепата на мнозинството от гражданите. Но резултатът на изборите и активността сочат, че недоволството от статуквото е мобилизирало силно жителите – гласувалите са 2.94 млн. души при 1.47 на последните за законодателен орган, които бяха през 2016 г.

Въпреки че вчерашните избори не могат да променят политическата система в Хонконг като цяло, те станаха барометър за подкрепата на населението към продемократичното движение, отбеляза ТАСС. Окръжните съветници могат да изпратят 117 души в 1200-членния комитет, избиращ лидера на Хонконг. Очаква се сега всички 117 места да отидат при продемократични кандидати.

Би Би Си коментира, че вотът изглежда като референдум за управлението на града след продължилите месеци демонстрации. Управителят на града Кари Лам, към която е насочен част от гнева на опозицията, публикува изявление, в което каза, че правителството уважава резултатите. Тя добави, че „доста“ от различните анализи и интерпретации на случилото се сочат, че „резултатите отразяват недоволството на хората от сегашната ситуация и дълбоко вкоренените проблеми в обществото“.

 

Лам обеща, че правителството „сериозно ще си помисли“ за позициите, изразени от гражданите. Възможно е съдбата на критикуваната от демонстрантите Лам също да е свързана с резултата от вота.

Категории Акцент-2, Конфликти, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio