Захариева отрече да има българска връзка в шпионския скандал в Сърбия

Захариева отрече да има българска връзка в шпионския скандал в Сърбия

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева определи като нато нелепи и неверни твърденията за връзка на България в шпионския скандал в Сърбия.

Вчера сръбският президент Александър Вучич обяви, че е разкрита мащабна разузнавателна операция между руски шпиони и членове на сръбската армия. Разкритието дойде, след като сръбските медии разпространиха видеозапис как офицер от руското военно разузнаване дава пари на сърбин в Белград. Малко по-рано обаче сръбският депутат Милован Дрецун, който оглавява парламентарната комисия за Косово и Метохия, допусна роля на „български разследващ журналист“, а и на българската държава в записа.

„Това е поредното нелепо и невярно обвинение от този депутат към България. На това видео аз не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери, а друга държава, така че нека не прехвърлят проблема от болната на здравата глава“, заяви Екатерина Захариева в сутрешния блок на „Нова телевизия“.

„Учудени сме от тези твърдения и категорично ги отричаме“, добави вицепремиерът и посочи, че България винаги е подкрепяла Сърбия за европейката ѝ интеграция, а подобни твърдения не допринасят за добрите отношения между двете страни.

„Силно се надявам това да е негово лично мнение, а не на висшето ръководство и президента Вучич“, добави Захариева и посъветва Сърбия да се фокусира върху вътрешния си проблем, а „не да се опитват да намират оправдания в съседите си“.

Преди три дни стана ясно, че България е замесена в друг шпионски скандал, свързан с убийството на Зоран Заев. Задачата е поставена от руски разузнавачи на екстремистките групи в Македония на 27 април 2017 г. според портала „Бота сот”, цитиран от БГНЕС. Координацията е била извършена „в малко населено място по българското Черноморие“, където имат вили служители на руското военно разузнаване, известно като ГРУ.

Няма реакция от българските власти по този случай.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio