Паметникът на Симеон Радев до НДК беше осветен

Паметникът на Симеон Радев до НДК беше осветен

Паметникът на големия български дипломат и публицист Симеон Радев, разположен до НДК, беше осветен в четвъртък. Той изработен от скулптора Янко Бонев по проект на арх. Петър Стрясков. През тази година се навършиха 140 години от рождението на бележития българин.

Паметникът се издига по инициатива на фондация „Достойни българи“ и по идея на нейния председател – българския актьор Илия Георгиев. „Днес откриваме паметник на още един достоен българин – Симеон Радев. За него историята си е казала думата. Той отдаде целия си живот за доброто на България”, каза той при откриването. Председателят на фондацията благодари Обединената велика ложа на България (ОВЛБ) за помощта, оказана при реализирането на проекта.

Също по инициатива на Фондация „Достойни българи“ през 2011 г. в градската градина до БНБ в София бе открит паметник на бележития политик, финансист и дипломат Атанас Буров.

Великият майстор на ОВЛБ Искрен Йотов отбеляза при откриването, че неговата дата съвпада с Деня на християнското семейство. „Паметникът на Симеон Радев идва да ни покаже, че все още вярваме, че българите сме едно голямо семейство и ми се иска както във всяко едно семейство, така и в българското семейство между политици, държавници и всички, които го съставляват, винаги да стои въпросът на Симеон Радев: Дадох ли нещо на България”, каза Искрен Йотов.

„Симеон Радев е една от тези личности, които ние нареждаме във вечния пантеон на българщината”, посочи в словото си зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Снимки: Сергей Антонов

Категории Обектив