Нинова не иска Цацаров начело на КПКОНПИ

Нинова не иска Цацаров начело на КПКОНПИ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да подкрепи кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, нито пък тази на Симеон Найденов, предложен от „Воля“. „Времето показа, че нито един политик по високите етажи на властта не беше осъден за корупция. Нещо повече – самият председател на комисията се оказа замесен в корупционни скандали. Времето доказа нашето твърдение, че тя няма да сработи“, заяви Нинова. Това нейно решение било рично, тъй като групата все още не е решила как да гласува.

По думите й не може депутатите, управляващото мнозинство, да излъчват човека, държавата да му плаща заплатата и да се очаква, че той ще ги разследва обективно за корупция и ще ги предаде на съд.

„Начинът, по който е структурирана, създадена и по който се избира съставът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, предполага този орган да увеличава корупцията, а не да я бори, каза още лидерът на БСП. Според нея моделът е сбъркан, а промяната в закона е единствената алтернатива.

Левицата не предлагала свой кандидат за ръководител на КПКОНПИ, защото оспорва целия модел на неговата работа и подготвя законови промени, според които шефът на комисията ще се назначава и освобождава от президента.

Ръководството на БСП обаче не е единодушно по темата. Малко по-рано зам.-председателят на парламентарната група Драгомир Стойнев съобщи, че Цацаров е „безспорно силна кандидатура“. Той обаче потвърди, че все още няма решение на групата как ще се гласува.

Категории Акцент-2, Общество, Политика