Над 100 български учени са взели участие в ЦЕРН за 20 години

Над 100 български учени са взели участие в ЦЕРН за 20 години

Над 100 български учени са взели участие в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) за 20 години. Това показва статистиката на Министерството на образованието и науката, според която развитието на физиката на високите енергии, на ядрената физика, на информатиката, на електрониката и на медицината са областите, повлияни най-силно от българското участие в ЦЕРН.

То започва с ратификация от Народното събрание през 1999 г. „България остава добър партньор за ЦЕРН“, коментира пред БНР директорът на Европейската организация за ядрени изследвания д-р Фабиола Джианоти. Тя е в София във връзка със серия мероприятия, с които се отбелязва 20-годишнината от пълноправното членство на България в организация. До 28 ноември в София Тех парк ще има и лекции по актуални теми от разностранната изследователска дейност на ЦЕРН в областта на фундаменталните изследвания и техните приложения.

Участието на България в индустриалните поръчки за ЦЕРН е с възходяща тенденция. Български предприятия са получили поръчки от ЦЕРН на обща стойност над 37 млн. лева.

„България е една от малкото държави, които успяват да покрият баланса между инвестицията, която се прави в ЦЕРН, и това, което се връща в страната. България дава около 0,3% от общия бюджет на ЦЕРН, което е 3,5 млн. швейцарски франка годишно. По договори с ЦЕРН българският бизнес получава малко повече обратно. Не са много държавите, които са толкова успешни при връзката наука – ЦЕРН – бизнес“.

Всички данни от изследванията в ЦЕРН се пазят на лента, тъй като това е най-сигурният и най-евтиният носител.

Категории Акцент-2, ЦивилизацияЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio