България е все така непривлекателна за таланти

България е все така непривлекателна за таланти

Младите специалисти продължават да избягват България като място за своята реализация. Това показват резултатите от световната класация The IMD World Talent Ranking 2019.

Страната ни се нарежда на 52-о място от общо 63 класирани държави. Това все пак е напредък спрямо предходното издание на класацията, изготвяна от базирания в Лозана Institute for Management Development (IMD), когато България е на 58-о място.

България заема позиции в Топ 5 само по два показателя – ръста на работната сила и цената на живота. За първото помага отчитаното от статистиката свиване на безработицата. А второто е отражение на ниските цени в абсолютна стойност като сравнение с останалите участващи в класацията страни.

България катастрофира по показателите, свързани с образование, с отношението към младите таланти във фирмите, както и с качеството на живота в страната. България оглавява последната десетка на класацията по привлекателност на база доход и бонуси.

Лидер в  The IMD World Talent Ranking 2019 е Швейцария. Силното качество на обучението за мениджъри и стажанти, висококвалифицираните чужденци и високите заплати са сред основните показатели, които карат младите специалисти да избират Швейцария.

Десетката на най-добрите се допълва от Дания, Швеция, Австрия, Люксембург, Норвегия, Исландия, Финландия, Холандия и Сингапур.

От страните в Източна Европа най-предно място заема Естония – на 27-а позиция. Литва е на 28-о място, а Словения на 31-во.

Категории Акцент, Икономика, Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.