Руско-сръбска намеса в Кървавия четвъртък в парламента на Македония

Руско-сръбска намеса в Кървавия четвъртък в парламента на Македония

 

Да се убият Заев и Села” е била задачата, поставена от руски разузнавачи на екстремистките десничарски групи в Македония на 27 април 2017 г., твърди порталът „Бота сот”, цитиран от БГНЕС.

Според изданието, името на руския разузнавач е известно. Той, заедно с Горан Живалевич – сръбски разузнавач в Скопие, са ръководели операцията. Руснакът е с инициали В. Ф. и работи в съседна на Северна Македония държава.

Координацията е била извършена няколко дни по-рано в малко населено място по българското Черноморие, където имат вили служители на руското военно разузнаване, известно като ГРУ.

Планът е разработен детайлно в Белград ден по-късно в частен дом, твърди бивш служител на македонските служби за контраразузнаване, пожелал анонимност.

Въпреки, че проруските протести в Скопие започнаха по-рано, на 27 април хулигани щурмуват парламента. В.Ф. е бил активен в Скопие за по-дълъг период и през това време е вербувал Живалевич.

В критичния ден, когато Заев и Села бяха нападнати, той се е свързал с Живалевич по телефона и го е заплашил, че ако двамата останат живи, сърбинът ще си „плати“ и ще бъде разкрита цялата кореспонденция, твърди източникът.

Междувременно Живалевич отива в парламента и си прави селфи, за да докаже на „руския си шеф“, че е на мястото.

Разследването установи, че Сърбия е замесена в скандала. Поради тази причина целият състав на посолството е изтеглен от Скопие, което предизвика допълнително дипломатическо напрежение между Белград и Скопие.

В крайна сметка двете държави постигнаха споразумение да изтеглят разузнавачите от посолствата си.

Сръбският президент Александър Вучич поиска от Агенцията за военно разузнаване да разследва евентуална афера за шпионаж, в която руски шпиони вербуват сръбски агенти, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич.

„Разговарях с президента Александър Вучич. Той разпореди на Агенцията за военно разузнаване да разследва случая. Нямаме всички данни. Ако всичко се окаже вярно, тогава това ще бъде сериозен проблем и проблем за нас“, заяви Бърнабич пред „Блиц“.

Тя добави, че Вучич е свикал среща в качеството на главнокомандващ на сръбските въоръжени сили, за да ги информира за резултатите от разследването.

„Блиц“ съобщи, че руският дипломат и военен разузнавач Георги Клебан е участник във видео, показващо го, че дава пари на предполагаем високопоставен сръбски служител.

Клипът е публикуван в You Tube на 17 ноември, а автентичността му е потвърдена за „Блиц“ от разследващия български журналист Христо Грозев в акаунта му в Tуитър. Българинът е публикувал видео, в което ясно се вижда размяната на пари между руския и сръбския разузнавачи.

 

Христо Грозев е разследващ журналист в сайта Bellingkat, публикувал разширена информация относно българската следа в случая Скрипал. Носител е на европейска награда за разследваща журналистика за 2019 година.

 

 

Категории Uncategorized, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio