Ефектът от MAGA: Повече дивиденти и заплати, по-малко инвестиции

Ефектът от MAGA: Повече дивиденти и заплати, по-малко инвестиции

Понижението на корпоративните данъци за американските компании беше сред основните приоритети в президентската кампания на Доналд Тръмп. Това беше и една от основните точки в неговия план, наречен Make America Great Again (MAGA).

Близо две години след приемането на пакета данъчни закони се виждат резултати от него. А те са забележителни. Корпорации като FedEx например са свели своите данъчни задължения до 0 (нула).

Анализ на New York Times на база събрани от Capital IQ данни, не показва статистически значима връзка между размера на намалението на данъците, които са получили компаниите и индустриите, и инвестициите, които са направили. „Ако не друго, компаниите, които получиха най-големи намаления на данъци, увеличиха капиталовите си инвестиции средно по-малко, отколкото компаниите, които получиха по-малки намаления“, коментира NYT.
През 2017-та фискална година FedEx дължи повече от 1.5 милиарда долара данъци. На следващата година тя не дължи нищо. Това, което се промени, беше намаляването на данъците на администрацията на Тръмп – за което компанията силно лобира.

Публичното лице на лобистките му усилия, включващи собствено предложение за данъчно облагане, беше основателят и главен изпълнителен директор на FedEx Фредерик Смит. Той многократно участва в предавания по телевизията и радиото, за да спечели подкрепа за намаляване на данъците. „Ако направите Съединените щати по-добро място за инвестиции, няма съмнение, че ще видим ренесанс на капиталовите инвестиции“, каза той в радио шоуто от август 2017 г.

Четири месеца по-късно президентът Тръмп подписа закон за намалението на корпоративния данък на стойност 1.5 трилиона долара. Това донесе на FedEx получи значителни спестявания като компанията намали ефективната си данъчна ставка от 34% през фискалната 2017 г. до по-малко от нула през фискалната 2018 г. Това означава, че като цяло правителството технически му дължи пари. Но това не увеличи инвестициите в ново оборудване и други активи през следващата фискална година.

Финансовите отчети на FedEx показват, че законът досега е спестил поне 1.6 милиарда долара на компанията. Финансовите му данни показват, че не дължи данъци през фискалната 2018 г. Служители на компанията заявиха, че FedEx е платил 2 милиарда долара общо федерални данъци върху дохода през последните 10 години.

Що се отнася до капиталовите инвестиции, компанията е похарчила по-малко през фискалната 2018 г., отколкото е прогнозирала през декември 2017 г., преди да бъде приет данъчният закон. Тя похарчи още по-малко през 2019 г. Голяма част от спестяванията й отидоха за възнаграждение на акционерите. FedEx изразходва повече от 2 милиарда долара за обратно изкупуване на акции и увеличаване на дивиденти през фискалната 2019 г., спрямо 1.6 милиарда долара през 2018 г., и над два пъти по-голяма сума от компанията изразходвани за обратно изкупуване и дивиденти през фискалната 2017 година.

Говорител на компанията заяви, че е несправедливо да се преценява ефектът от намалението на данъците върху инвестициите, като се разглеждат годишните промени в плановете за капиталови разходи на компанията.

„FedEx инвестира милиарди в капиталови експозиции, отговарящи на условията за ускорена амортизация и направи големи вложения в пенсионните планове на служителите“, се казва в съобщението на компанията. „Тези фактори временно понижиха федералния ни данък върху доходите, което беше намерението на закона да помогне за растежа, създаването на работни места и увеличаването на заплатите.“

Историята на FedEx не е изключение, а по-скоро е представителна за това какво направи със своите данъчни спестявания корпоративна Америка. Компаниите вече са спестили над 100 млрд. долара повече от данъците си, отколкото прогнозираха анализаторите при приемането на закона. Компаниите, които съставят индекса S&P 500, са имали средна ефективна данъчна ставка от 18.1%  през 2018 г., което е по-ниско от 25.9% през 2016 г., показва анализ на представените отчети. При повече от 200 компании ефективните данъчни ставки са намалели с 10 или повече процентни пункта. При близо тридесет от тях, включително FedEx, данъчните ставки паднаха до нула. А някои дори обявиха, че данъчните власти им дължат пари.

От първото тримесечие на 2018 г., когато законът влезе в сила изцяло, компаниите похарчиха близо три пъти повече за допълнителни дивиденти и обратно изкупуване на акции, които увеличават цената на акциите на компанията и пазарната стойност, отколкото за увеличените инвестиции.

Законът намали корпоративната ставка на 21% от 35% и позволи на компаниите да приспадат пълната цена на инвестициите в ново оборудване през годината, в която ги правят. Тези данъчни съкращения стимулираха американската икономика през 2018 г., като помогнаха за икономически растеж до 2.5% за годината и дадоха тласък на кредитирането. Бизнес инвестициите нараснаха с 8.8% през първото тримесечие на 2018 г. и бяха почти толкова силни през второто тримесечие.

Но ефектът бързо намаля.

През лятото икономиката нарасна само с 1.9%, а бизнес инвестициите паднаха с 3%, включително 15.3% спад в разходите за фабрики и офиси. През пролетта компаниите похарчиха по-малко за нови инвестиции, след като се приспособиха към инфлацията, отколкото през зимата.

Общите инвестиции в бизнеса по време на мандата на Тръмп сега нарастват по-бавно, след като са намалели данъците, отколкото преди.

Някои консервативни икономисти и бизнес лидери казват, че последиците от намаляването на данъците са подкопани от несигурността от търговската война на Тръмп, която забавя глобалния растеж и подтиква компаниите да замразят проекти.
„Това даде краткосрочен тласък, но това не беше големият отговор, който много хора очакваха“, казва Апарна Матур, икономист от консервативния Американски институт за предприемачество, който наскоро заключи, че законът за 2017 г. не е променил значимо инвестиционните модели в Америка.

 

Категории Акцент, Икономика, ПариЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio