Мнозинството в НС издига Цацаров за шеф на антикорупционната комисия

Мнозинството в НС издига Цацаров за шеф на антикорупционната комисия


Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров ще получи овакантения от Пламен Георгиев пост на председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

За този сценарий се говори отдавна, но предложението вече е факт и ще бъде внесено с подписите на депутатите от управляващото мнозинство. Имаше и обосновано предположение, че той ще напусне поста на главен прокурор предсрочно.

По закон, който беше приет от настоящото Народно събрание въпреки съпротивата на опозицията, шефът на КПКОНПИ се издига от парламента.

Мандатът на Сотир Цацаров като главен прокурор изтича на 10 януари 2020 година. В момента КПКОНПИ е без председател след оставката на Пламен Георгиев, която беше подадена най-общо заради неговото участие в скандала „Апартаментгейт“, въпреки че дойде доста след като прокуратурата, оглавявана от Цацаров, реши че няма извършени престъпления от Георгиев. Малко след оставката си той беше назначен от кабинета на Бойко Борисов за консул във Валенсия.

На 14 ноември Висшият съдебен съвет прегласува за втори път кандидатурата на Иван Гешев за наследник на Цацаров като главен прокурор. Гешев е настоящ негов заместник в Главна прокуратура и беше посочен за наследник именно от Цацаров. На пресконференция след повторния избор Цацаров беше попитан относно своето бъдеще, но отказа да отговори.

„Ако имам някакви планове и намерения за бъдещето си, които могат да включват и предаване на щафетата, а могат да включват и да доизкарам мандата си, преди да ги съобщя, ще ги обсъдя първо със семейството и със себе си“, коментира той в четвъртък.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio