„Важното е да сме здрави…“

„Важното е да сме здрави…“

„Важното е да сме здрави, майната им на парите“. Изразът е добре познат и в значителна степен показва народопсихологията по отношение на здравето и финансите. Най-често се използва за утешение към някого при претърпени финансови щети.

Отскоро вече се превръща и в мото на управлението на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Промяната

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния „ще е за сметка на работника“. В прав текст това означава, че въпреки удържаните осигуровки за здраве, осигуреният няма да има право на обезщетение за първия си пропуснат работен ден в болнични.

Мярката беше съобщена първо от председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова. По думите й решението първият ден да се поеме от работника е вследствие от анализ на работодателите, който показва висок процент на фалшивите болнични. „Икономии ще има и действително ще останат повече пари за заплати, но не това е основната идея. По-важно е да се пресече порочната практика“, каза Стоянова. Тепърва щяло да се прави анализ какво е положението в държавната администрация.

Решението впоследствие беше потвърдено в четвъртък и от представители на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ след заседание на съвета на коалицията, без да кажат кой от тях е вносител на предложението.

Публично то беше защитено от двамата действащи коалиционни партньора на ГЕРБ. По думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин, както и сега. Според вицепремиера Красимир Каракачанов мярката цели да спре фалшивите болнични с цел удължаване на почивни дни.

Как е сега

В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Работодателските организации не веднъж са повдигали темата с довода, че част от болничните са фалшиви. Това давало достатъчно основание първите три дни не трябва да се заплащат, както е в някои европейски страни. Примери в тази посока обикновено не са сочени.

Ефектът уау

Само днес след като анонсираха промяната управляващите започнаха да си прехвърлят отговорността кой го е поискал. Цитирана от „Дневник“ Менда Стоянова е казала в Народното събрание, че предложението първият ден от болничния да не се плаща е направено от „Обединени патриоти“, тъй като ако е било на ГЕРБ, е щяло да бъде записано в проектобюджета преди внасянето му в парламента. Колегата й от „Обединените патриоти“ Юлиан Ангелов обяви, че предложението е на финансовия министър Владислав Горанов.

На въпрос дали ГЕРБ може да се откаже от идеята Менда Стоянова е казала, че решението е на коалиционния съвет, а партията държи коалицията да остане стабилна. Според Юлиан Ангелов пък „Обединените патриоти“ винаги се вслушват в гласа на хората.

Цифрите

Според представено през септември тази година изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) използването на фалшиви болнични годишно ощетява НОИ с общо 200 млн. лева лева и коства 1 млрд. лева по-малко БВП. Изчисленията на АИКБ сочат, че средно българинът отсъства по 9-10 дни от работа поради болест. През миналата година са издадени над 2.7 млн. болнични листа при около 2.2 млн. наети лица.

 Проблемът

Целият проблем с лишаването на осигурени лица от правото им на финансова компенсация при болнични има не само финансово измерение. На практика това е поредното потвърждение, че държавата няма механизъм за контрол и справяне с даден проблем – в случая обикновена фалшификация. И за да преодолее това използва линията на най-слаба съпротива като директно нарушава правата и интересите на добросъвестно осигуряваните и осигуряващите се.

Снимка: „Гласове“

 

 

Категории Акцент, Икономика, Коментар, Мнения, ПариЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.