ВСС избра за втори път Иван Гешев за главен прокурор

ВСС избра за втори път Иван Гешев за главен прокурор

 

Висшия съдебен съвет прегласува номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и го избра повторно с 20 гласа „за“ и 4 „против“. Срещу единствения кандидат за поста гласуваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова.

От заседанието отсъства Красимир Шекерджиев, който на 24 октомври гласува „против“.

Предстои ВСС да изпрати пълния протокол от заседанието с повторното предложение до държавния глава Румен Радев да назначи Гешев за главен прокурор. Президентът, който веднъж вече мотивирано отказа да подпише указ за назначаване, няма право на повторно връщане на процедурата, но има възможност да сезира Конституционния съд. Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

 

Цацаров определи указа на президента като политическо упражнение пред медиите.

Заседанието започна с дискусия между членовете на ВСС откъде да продължи процедурата за избора на Гешев. Тя обаче доведе до скандал на тема „кой коя сграда е посещавал“.

Боян Магдалинчев поиска Лозан Панов да обясни дали е чакал пред някои врати и дали е бил част от политическа квота. Цацаров попита каква е разликата между избора на Панов и Гешев, след като Олга Керелска отправи към него въпрос. Аз съм съдия и знам какво значи председател на ВКС – помня Лазар Груев, Румен Янков, Иван Григоров, коментира още Цацаров.

Лозан Панов заяви: „Оставам с впечатлението, че изборът не е на Гешев, а на мен. Нека главният прокурор да каже дали е посещавал две сгради. Гласувал съм два пъти за избор на административни ръководители – първият път за Георги Чолаков, тогава имаше две кандидатури, аз подкрепих Соня Янкулова. Бил съм в сградата на „Дондуков“ 2 при президента, той проведе срещи с магистрати.“

Той каза още, че свързва Цацаров със сградата на ВАС, където го е попитал дали има интерес да се кандидатира за председател, и с института „Пирогов“, където го е посетил след нанесен му побой, за да го убеждава да не се отказва от кандидатирането си за поста.

Аз съм посещавал три сгради при моя избор, обяви Георги Чолаков. На ВСС, на Върховния административен съд и при президента, преди да ми издаде указ за назначаването ми, уточни той.

Прокурор Дамянов от ВСС отрече да е разговарял с „никого другиго, освен с членове на ВСС“. Машева обяви, че също като на Дамянов никой не й е оказвал натиск. Решението за номинацията на Гешев взех след срещи с прокурорската гилдия и него, допълни тя.

Цацаров обясни, че всичко, което е казал на 24 октомври, за „други две сгради“, в които се решава изборът на „тримата големи“, е било свързано с процедурата само и единствено за избор на председателя на ВКС Лозан Панов.

Дишева успя да обяви, че не работи под ничий натиск, а почеркът на това, което чете, е неин. Смятам се за достатъчно интелигентна и подготвена, за да правя самостоятелни изказвания, обяви тя. И подчерта, че не е част от политическа квота във ВСС, а е избрана от съдиите.

Лозан Панов заяви, че е готов да проведат дебата кой коя сграда е посещавал на друго заседание на ВСС. Не си готов, репликира Цацаров.

 

Дишева заяви, че според нея Гешев не притежава качествата, необходими за главен прокурор. Само преди броени минути Гешев ми заяви: Поздравявам ви, г-жо Дишева, очаква ви блестяща политическа кариера, от вас ще излезе прекрасен общински съветник, разкри тя. И допълни, че е приела думите на Гешев като заплаха за своето бъдеще във ВСС.

Лозан Панов каза, че няма да подкрепи кандидатурата на Гешев, защото е бил поставен в ситуация да се състезава сам със себе си. „Институционалната подкрепа целеше да удави дебата и критиките за професионалните качества на кандидата. Камен Ситнилски беше отстранен от длъжност именно заради такава институционална подкрепа и тогава ВСС реши, че е нарушаване на независимостта на институцията. А сега бланкетните форми за подкрепа са спонтанни и повишават авторитета на съдебните институции“, коментира Лозан Панов преди гласуването.

„Тиражираните професионални успехи на кандидата не се базират на ясни критерии. Кандидатът в своите медийни изяви защитава спорни институционални и правни твърдения. Гешев показа ниска търпимост към критики към него и разчиташе въпросите като лична атака като себе си“, каза още председателят на ВКС.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio