Горбачов: Не съм предал Източна Европа, тя бе част от политиката на новото мислене

Горбачов: Не съм предал Източна Европа, тя бе част от политиката на новото мислене

 

Бившият лидер на СССР Михаил Горбачов в интервю пред вестник Figaro отговори на обвиненията, че е предал Източна Европа, съобщава РИА Новости, цитирана от Фокус.

По неговите думи, реакцията на съветското ръководство на случващото се в страните от този регион е била част от политиката на „новото мислене“, която се е основавала на принципите на свобода на избора. Горбачов добави, че съседните държави само са получили права и свободи, на които вече са се радвали съветските граждани, но не е съгласен, че е „предал Източна Европа“.

„На кого я предадох? Полша – на поляците, Унгария – на унгарците, а Чехословакия – на чехите и словаците“, възрази бившият съветски лидер.

По-рано политикът обяви за виновници за рапада на СССР организаторите на августовския пуч. Горбачов също така призна, че е осъзнавал рисковете от перестройката, но не е могъл да не ги поеме заради необходимостта от промени.

В интервю за руския вестник „Известия“ бившият президент на СССР, бивш секретар на ЦК на КПСС и бивш председател на Президиума на Върховния съвет на СССР Михаил Горбачов обяви, че е изпратил писма до държавните глави на Руската федерация и Франция – Владимир Путин и Еманюел Макрон, без обаче да разкрива съдържанието им.

„Не бих искал да се налагам като съветник. Само в някои специални случаи обръщам внимание на лидерите – като правило това бяха кратки писма“, обясни Горбачов.

Според него най-голямата опасност в света в момента е пренебрегването на международното право и милитаризацията на световната политика, твърди той. Споровете и конфликтите между държавите трябва да се решават мирно на масата за преговори, категоричен е Горбачов.

За какво става въпрос? Ултиматуми, намеса, военни интервенции. Всичко това заобикаля ООН. Споразуменията и международните механизми се рушат. САЩ се отличават в този подход. Те са водещите, те дават лош пример за другите“, изрази увереност бившият съветски лидер.

Горбачов също така отбеляза, че в резултат на това култът към властта и заплахите се възраждат. „Разбира се, опитът от миналото ни казва, че отбраната не може да бъде пренебрегвана, тя трябва да се поддържа на правилното ниво“, предупреди Горбачов и добави, че за проблемите, пред които се изправя светът сега, „военната сила и езикът на заплахите са най-лошият избор“.

Горбачов посочи като пример Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие (ДРСМО). „Ние обичахме да го критикуваме на различни нива, но американският президент обяви оттеглянето от него и изведнъж стана ясно, че това споразумение е най-важният стълб на стратегическата стабилност. Необходими са преговори, така че унищожаването му да не влоши заплахата от война“.

Горбачов припомни, че руският президент Владимир Путин въведе мораториум върху разполагането на подобни ракети и според него това може да бъде първата стъпка. „Но, повтарям, необходими са преговори най-вече между Русия и САЩ“.

 

Категории ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio