ВСС ще прегласува кандидатурата на Гешев още този четвъртък

ВСС ще прегласува кандидатурата на Гешев още този четвъртък

Това ще стане още преди указът на президента за връщане на избора да е публикуван в „Държавен вестник“

 

Още този четвъртък повторното гласуване на кандидата за главен прокурор спешно е включено в дневния ред на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Миналата седмица президентът Румен Радев върна избора на заместника на Цацаров и единствен кандидат за обвинител №1 в съвета, точката е включена в първото по време заседание преди още указът на държавния глава да е публикуван в „Държавен вестник“.

Мотивът на президента е, че при избора на нов главен прокурор не е имало истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Така, според държавния глава, се отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор. Радев на практика атакува цялата процедура и като липса на конкуренция, и като оценяване на кандидата („в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа“).

В четвъртък предстои членовете на Висшия съдебен съвет да обсъдят върнатия указ, а формулировката на втората точка – „повторно гласуване“, предопределя как ще действат.

Издигнатият от прокурорската колегия Иван Гешев беше избран на 24 октомври с 20 гласа „за“ и 4 „против“.

Ако Висшият съдебен съвет го избере повторно, президентът ще трябва да подпише указ за назначаването му със 7-годишен мандат.

Членът на съдебния съвет от съдийската квота Атанаска Дишева, която беше сред малцината, гласували срещу Гешев, коментира пред БНР, че не случайно президентът набляга върху процедурата. „Това е за да каже – единственият начин, по който може да се излъчи главен прокурор, който разсейва съмненията и който да се ползва с авторитет и легитимност, е да се започне нова процедура, в която да се гарантира състезателността“, коментира тя. Според нея може да се дебатира и върху това дали Законът за съдебната власт не дописва конституцията, в която се казва, че президентът „няма право да откаже назначаване или освобождаване при повторно направено предложение“, но не се говори за „същия кандидат“.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче смята, че е невъзможно да бъде предложена нова кандидатура за негов наследник, преди Висшият съдебен съвет да прегласува тази на Иван Гешев.

Пред журналисти в Народното събрание Сотир Цацаров заяви, че има две възможности – изборът на Гешев да бъде препотвърден отново с поне 17 гласа „за“ или ако не събере подкрепа, да започне нова процедура по номинация на кандидати. Според Цацаров, ако ВСС потвърди избора на Гешев, президентът трябва да подпише указа за назначаването му за главен прокурор.

„Въпросът не е в това дали г-н Гешев е незаменим или не. Въпросът е дали се спазва Конституцията. Има решение на Конституционния съд, което казва, че президентът действа в условията на обвързана компетентност“, каза още Цацаров.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio