Горещият картоф Гешев

Горещият картоф Гешев

„Гешев е радост“. Този израз ознаменува целия опорочен процес по избора на нов главен прокурор. Произходът на израза в такава степен онагледява пародията на този избор, че едва ли може нещо повече да се добави. „Гешев е радост“ прозвуча първо от очевидно малограмотен ром, поддръжник на избрания от Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор Иван Гешев, докато държеше в ръце плакат с надпис „Гешев е расист“, докато участва в митинг в подкрепа на подкрепа на кандидата.

Не казвай нито дума

Групите от хора от т.нар. поддръжници на Гешев, в повечето случаи прииждащи към организираните в негова подкрепа мероприятия под строй,  се отличаваха с едно основно свое действие. Предпочитаха да скриват лицата си с качулки, шапки, шалове, и ако може – да не говорят. Нито дума.

Това поведение е доста странно, но то може все пак да намери някакво оправдание, когато става дума за обикновени граждани. Но то няма как да намери дори и капчици разбиране и подкрепа, когато идва от основните политически фактори в държавата.

„Прокурорите си избират прокурор – ние не се месим в тази работа“. Горе-долу така звучи визията на управляващата коалиция от ГЕРБ и Обединени патриоти по отношение на целия процес за избора на главен прокурор. Така обаче, изненадващо или не толкова, звучи и позицията на основната политически опозиционна сила БСП.

Управляващи и опозиция продължиха да се придържат към този стил дори и след като президентът Румен Радев върна избора на главен прокурор на ВСС. А в мотивите на Радев присъства един ключов израз – нито една гражданска организация не обяви позиция в подкрепа на Иван Гешев. Той получи такава подкрепа само от казионни структури, сред които и много пряко свързани с изпълнителната власт МВР, ДАНС и др. Логично е някак представителите на гражданите в най-висшата власт в България – парламентарната – да се вслушат в тези мотиви. И най-малкото да ги коментират.

Но веднага след като отказа да издаде указ на назначението на Гешев за главен прокурор, президентът Радев също побърза да влезе в хора на припяващите рефрена, че само ВСС има отговорност за избора.

Не прави нищо повече

А какво да се очаква от очевидно пленен ВСС, намиращ се под силното влияние, или дори контрол, на актуалния главен прокурор Сотир Цацаров? Единственото логично очакване е в кратък срок и в ускорена процедура да прегласува кандидатурата на Гешев. Заявка, че именно това ще бъде реакцията на ВСС вече дадоха представляващият съвета Боян Магдалинчев, както и главният прокурор Сотир Цацаров.

Би било доста наивно да смятаме, че те ще променят мнението си.  Изглежда сякаш всички институции в държавата, както и оглавяващите ги лица, се интересуват най-вече да не трябва да бъдат отговорни за този избор.

Изборът за главен прокурор се превръща в нещо срамно, с което никой не иска да бъде свързван. Сякаш всички са съгласни, че този избор е опорочен, че той е пародия и срам за демократичните ценности. Но не искат да се намесват. Или се страхуват да го направят.

Така казусът с избора на нов главен прокурор се подхвърля като горещ картоф. Докато отговорността за срамотията се размие, а самата срамотия се покрие с някакво приемливо за обществото смокиново листо.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio