Филип Димитров: Българският народ е достатъчно мъдър, за да се отклоним от пътя

Филип Димитров: Българският народ е достатъчно мъдър, за да се отклоним от пътя

 

Българският народ е достатъчно мъдър и не вярвам да се отклоним на Изток от пътя, по който сме поели. Това заяви Филип Димитров, бивш министър-председател (ноември 1991 – 30 декември 1992 г.) и председател на СДС (1990-1994 г.) в интервю за БГНЕС.

За него Десети ноември е датата след падането на Берлинската стена и след вътрешнопартийният преврат, който е „голямата пукнатина“ за България.

За най-голямо постижение на СДС под негово ръководство Димитров смята „въвеждане на държавата в напълно различна орбита“.

„Освободихме пазара, собствеността и се заявихме за участие в западния (евроатлантическия) свят. При това без да се опетним с ексцесии като комунистическите. Иначе много пари, хора и „идеи“ се промъкнаха в новото време, но това комай става при всяка революция“, коментира бившият премиер.

Какво би променил или запазил в политическите си действия отпреди 30 години?

 

„Това зависи в немалка степен и от готовността на нацията, и от съотношението на силите е парламента. Нас ни свалиха не защото не правим нещо, а защото ни обявиха за „екстремисти“. Други пък искаха да се държим „по-твърдо“, споделя Филип Димитров.

Той казва, че не би давал съвети на днешните политици.

„Важното за една демокрация е кого избират хората. Но да си ругаеш нацията, че не избирала правилно или автентично, е по-скоро смешно.“

Като най-големи предизвикателства пред България според него е опасността да не свърнем от пътя, който сме избрали „я на Изток, я наляво“.

„Мисля, че в последните години резултатите от следването на този път са очевидни, независимо от многото оплаквания, хленчене и разбира се реални проблеми.  Но мисля, че въпреки многото глупости, които ежедневно се изговарят по адрес на нацията ни, тя е достатъчно мъдра, за да не го допусне, смята бившият премиер Филип Димитров.

 

 

Категории МненияЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio