Президентът прати избора на Иван Гешев за главен прокурор на поправка

Президентът прати избора на Иван Гешев за главен прокурор на поправка

Президентът Румен Радев отказа да подпише указ, с който да назначи за главен прокурор избрания от Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Гешев.  Номинацията на Гешев беше единствена, а процедурата по избора му премина през куп скандали.

Държавният глава реши да върне процедурата отново във ВСС точно две седмици, след като Гешев бе избран с 20 гласа „за“ и 4 „против“.

Сред мотивите на президента са, че изборът е от висока обществена значимост, че бъдещият главен прокурор трябва да се ползва от високото обществено доверие и че трябва да има състезание между кандидати. Според държавния глава изборът засяга всеки български гражданин, заради което трябва да бъдат разсеяни всички съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона.

Отказът на президента да подпише указ не означава, че Иван Гешев няма да може да стане главен прокурор. Веднага след избора на Гешев говорителят на съдебния съвет Боян Магдалинчев обяви, че при отказ на Радев да назначи Гешев, номинацията му само ще се прегласува без да се издигат други кандидати. Така, съдебният съвет ще приложи процедурата, по която бе избран председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков миналата година.

 

Категории Акцент

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio