Война за живот: Георги от БОЕЦ vs. Прокуратурата на България

Война за живот: Георги от БОЕЦ vs. Прокуратурата на България

Всички го познават като Георги от БОЕЦ. Критик на управлението и прокуратурата, непримирим в преследването на общественозначими каузи. С всичко това си навлича неодобрението, а и гнева на управляващите. БОЕЦ е и сред основните организации, които критикуват процедурата за избор на главен прокурор, както и личността на вече избрания от Висшия съдебен съвет нов върховен прокурор Иван Гешев.

За тези си действия БОЕЦ и лидерът му Георги Георгиев получават солидна дози „последици“. Но в последните дни прокуратурата на България води истинска война срещу Георгиев и семейството му.

Съпругата на Георгиев страда от хронична бъбречна недостатъчност в терминален стадий и единственото разрешение на случая й е трансплантация. „Повече от една година се борим за трансплантация в чужбина, аз съм донорът и накрая успяхме. Намерихме клиника в Гренобъл, Франция, която се реши да извърши изследванията и операцията“, обясни в свой пост във Фейсбук Георгиев. Но тази операция е пред провал. И причината са серия „обезпечителни мерки“ от страна на българската прокуратура.

„Наложиха ми мярка за неотклонение – забрана за напускане на страната и местоживеене, за да не можем да заминем в чужбина и да направим трансплантацията. Това е целта им“, коментира Георгиев във вторник.

Георгиев и организацията му са проверявани и разследвани по всевъзможни сигнали от почти всяка институция с репресивна функция в България – НАП, полиция, ГДБОП, прокуратура. Забраната за напускане на страната е издадена заради повдигнати обвинения от Окръжната прокуратура във Видин.

Опасен престъпник

„На 31 октомври наблюдаващият прокурор получава информация, че Георги Георгиев има намерение да напусне страната. Информацията не идва от г-н Георгиев, а по други канали и е без подробности. Това мотивира наблюдаващият прокурор Ваня Ненкова да наложи забрана за напускане на страната в петък – на 1 ноември. Днес вече е отменена, когато се разбра истинската причина за напускане на страната, най-нормалното и човешко отношение, както прецени и наблюдаващият прокурор по делото, е да я отмени“. Така коментира пред „Дневник“ в късния следобед на 5 ноември заместник окръжният прокурор на Видин Владислав Влашев.

Обвинението срещу Георгиев е заради раздадените от него юмруци срещу екип на свързаната с ДПС депутата Делян Пеевски телевизия Канал 3. Георгиев е чест обект на медиите на депутата, а телевизионният екип престоява цяла седмица във Видин, преследвайки Георгиев и семейството му в „разследване“ въпреки изричната молба на Георгиев, произнесена в ефир, че не желае и няма какво да коментира.

Фалшиво успокоение

Т. нар. отмяна на забраната за напускане на страната обаче към момента не е документирана по никакъв начин. „Абсолютна лъжа е, че прокуратурата е вдигнала забраната наложена ми за напускане на страната! Прокуратурата лъже и заблуждава медиите заради огромната обществена и медийна реакция на репресията и нечовешкият удар, който причиниха на семейството ми. Опитват се да свалят напрежението и да замажат мерзките си действия. Истината е, че днес ми бе връчена втора изрична забрана за напускане на страната наложена ми от окръжният прокурор на Видин, прокурор Ненкова“, написа късно вечерта във вторник Георгиев.

Докато историята се развива, Георгиев научава, че прокуратурата е заличила защитаващия го адвокат Николай Хаджигенов и му е назначила служебен адвокат. За тези действия лидерът на БОЕЦ не е уведомен и те са без съгласието му.

Специален клиент

Всички действия на прокуратурата говорят за специално отношение към Георгиев. Това специално отношение обаче може да коства човешки живот. Но репресията спрямо лидера на БОЕЦ има още една цел. Тя е за да покаже на всички непокорни и упорити критици на управлението и прокуратурата какво може да им се стовари на главата.

 

Категории Акцент

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.