Фандъкова спечели София, Портних – Варна

Фандъкова спечели София, Портних – Варна

Публикувано на Категории Акцент, Общество Сподели

ГЕРБ спечели балотажите за кмет в София, Пловдив, Варна и Шумен. Партията обаче загуби кметските позиции в Благоевград и Видин, показват данни от екзит пол и паралелно преброяване на „Галъп интернешънъл“.

Към 20 ч. в неделя вечерта Фандъкова води срещу Мая Манолова с 50,8% на 42,7 % при избирателна активност от близо 36,5 на сто и около 6,5% гласували с „Не подкрепям никого“.

В надпреварата за общински съветници ГЕРБ-СДС взе 131 536 гласа и ще има 27 съветници, а БСП – 72 667 гласа и съответно 15 места.

В Пловдив води кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров с 60,4% срещу Славчо Атанасов (ВМРО, НФСБ) с 33,7%. При съветниците ГЕРБ получава 17, а БСП -7.

Досегашният варненски кмет Иван Портних води на балотажа с близо 62%  срещу близо 34% за Костадин Костадинов от „Възраждане“ и около 4% бюлетини с „Не подкрепям никого“. ГЕРБ ще има 18 съветници, БСП – 8, „Възраждане“ – 4.

В Благоевград има промяна – досегашният кмет Атанас Камбитов загуби от независимия и подкрепен от БСП Румен Томов.

 

 

Във Видин побеждава Цветан Ценков с 57,8% срещу 39,7% за кандидата на ГЕРБ Огнян Ценков.

В Шумен остава кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов, който получава 52,1% от гласовете срещу червения Венцислав Венков с 44,1%.

В Русе кандидатът на БСП Пенчо Милков побеждава с около 49,7% от гласовете Диана Иванова от ГЕРБ. В Плевен Георг Спартански, досегашен кмет и издигнат на тези избори от ИК „Община Плевен“, побеждава с 53% срещу 43% областния управител Мирослав Петров от ГЕРБ.

 

Категории Акцент, Общество